ALMENARA CELEBRA LES III JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

0
216

Aquest cap de setmana conclouran les activitats amb recreacions històriques en les trinxeres i blocaus

La localitat d’Almenara ha celebrat aquest passat cap de setmana la III edició de les Jornades sobre Memòria Democràtica organitzades per l’ajuntament a través del Centre d’Interpretació de la Línia XYZ. En elles es van dur a terme una trobada d’estudiants, una taula redona, la visita guiada al Conjunt Memorial de Darrere del Castell, teatre, i l’homenatge a José Sáez Melchor. Dissabte que ve culminaran amb una sèrie de recreacions històriques en les trinxeres i blocaus.

Les activitats van començar divendres passat amb una trobada on van acudir al voltant de 175 estudiants de 4t d’ESO dels instituts d’Almenara i Vall de Segó (Benifairó de les Valls), així com l’alumnat del programa JOOP i els estudiants d’FP que estan fent pràctiques a l’ajuntament. El lema de la trobada va ser “Això que te que veure amb mi?” amb la finalitat de conèixer què saben sobre la Guerra Civil i recordar-los el que va passar i la seua transcendència posterior.

El dissabte es va portar a cap una taula redona titulada “Reflexions de la importància del passat en el nostre present” amb la participació de Joan Salazar (Aula didàctica de Memòria Democràtica de la Generalitat Valenciana), Vicent Galiana (exresponsable de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes de la Guerra Civil), Marc Ferri (Aula Didàctica Diàspora Mediterrània sobre Migracions i Drets Humans de la Generalitat Valenciana), Jovi Berchi (professor d’Història de l’IES Almenara), José Francisco Albelda (arqueòleg) i Lara Cardona (responsable del Centre XYZ d’Almenara), culminant amb una visita al Conjunt Memorial de Darrere del Castell d’Almenara.

A la vesprada, la Companyia La Galopant va representar en el CMC Paulo Freire l’obra “Esquirlas”, una representació teatral-documental en la qual s’enllacen les vivències de dos supervivents, un de la Guerra de les Malvines i un altre de la Guerra Civil Espanyola.

Ahir diumenge es va realitzar l’habitual homenatge a José Sáez Melchor, víctima del nazisme. Va nàixer i va viure a Almenara, i després de participar en la Guerra Civil en el bàndol republicà va arribar a França com a refugiat en acabar la guerra. Allí va conéixer la situació dels camps de refugiats, per a acabar combatent de manera obligada als nazis. Després de ser capturat va passar per diversos camps de presoners fins a arribar al de Mauthausen on es va enrolar en el comando César, que va ser el que feia les obres exteriors, sent un dels supervivents. Per tal motiu es va utilitzar el hastag #weremember, suggerit per a les activitats vinculades a aquest camp de concentració.

RECREACIONS HISTÒRIQUES

Les activitats conclouran dissabte que ve, 20 d’abril, a partir de les 10 del matí en les Trinxeres “de la caseta” i en el Blocaus del Conjunt Memorial de Darrere del Castell amb la recreació d’escenes del front i de la rereguarda durant la Guerra Civil a càrrec del Grupo de Recreación Histórica de la Línea XYZ i del Grup Fotogràfic d’Almenara (GFAL) els socis del qual, prendran fotografies per a la realització d’una posterior exposició.

Finalment, cal informar que des del Centre XYZ es continuarà amb la programació habitual fins a la temporada d’estiu, en la qual hi haurà novetats en les rutes i horaris.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí