ALMENARA REALITZA UN HOMENATGE A JOSÉ SÁEZ MELCHOR, VÍCTIMA DEL NAZISME

0
754

D’aquesta manera s’ha commemorat el 76 aniversari de l’alliberament del Camp de Concentració de Mauthausen, on va estar l’almenarenc

Almenara, 5 de maig de 2021

La localitat d’Almenara ha realitzat aquest matí un homenatge a José Sáez Melchor i a totes les víctimes del nazisme amb motiu del 76 aniversari d’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, que es compleix hui. Un acte  que es realitza en diversos llocs d’Europa, i que també se celebra a Almenara des de 2016 de manera anual, amb l’excepció del passat any per la pandèmia. Cal recordar que segons l’acord del Consell de Ministres del 26 d’abril de 2019 i després de la seua publicació el dimarts 30 d’abril de 2019 en el BOE, està declarat el 5 de maig com a dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya.

L’homenatge a Sáez Melchor enguany s’ha realitzat enfront de l’Ajuntament d’Almenara a causa de la situació sanitària existent pel covid-19, en lloc de realitzar-ho al carrer Sant Roc, 7, just enfront de la casa natal de José Sáez Melchor on hi ha una placa commemorativa que li recorda com a víctima del nazisme, igual que en altres llocs d’Europa.

Així, en l’acte, com és habitual, s’ha depositat un ram de flors al costat d’una bandera republicana i una fotografia de Sáez Melchor. A més, després de la intervenció de l’alcaldessa, Estíbaliz Pérez, la historiadora Lara Cardona ha llegit un manifest commemoratiu de l’efemèride. Destacar que en l’acte han sigut presents diversos familiars de Sáez Melchor, que també han participat.

José Sáez Melchor, natural i veí d’Almenara, després de participar en la Guerra Civil en el bàndol republicà va acabar arribant a França com a refugiat en acabar la guerra, coneixent la situació dels camps de refugiats, tal com succeeix ara, per a acabar combatent de manera obligada als Nazis. Després de ser capturat va passar per diversos camps de presoners fins a arribar al de Mauthausen on es va enrolar en el comando César, que va ser el que feia les obres exteriors i del qual afortunadament va haver-hi més supervivents.

Aquest homenatge realitzat des de l’Ajuntament d’Almenara va ser impulsat en 2016 per la historiadora Lara Cardona, amb l’objectiu de donar continuïtat als actes que es van realitzar en el seu moment sobre la figura de José Sáez Melchor que van culminar amb la instal·lació de la placa al costat del seu habitatge natal com succeeix en altres parts d’Europa amb les persones que van estar als camps de concentració. A més també es busca que no caiga en l’oblit tot el que va passar en aquella època, perquè mai més es repetisca.

L’alcaldessa d’Almenara, Estíbaliz Pérez, ha destacat la figura de Sáez Melchor, així com la importància de “la Memòria Històrica, de recuperar-la, conéixer el que va passar i recordar-ho, perquè mai més tornen a succeir les barbaritats que es van cometre en aquella època”.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí