Compromís acusa el govern de Sagunt de desídia en la declaració de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat

0
125

El partit valencianista lamenta que s’haja tardat 265 dies a constituir el nou Consell Assessor 

Compromís denuncia el poc interés del govern de Sagunt per la declaració de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat. El partit valencianista lamenta que s’haja tardat 265 dies en constituir el nou Consell Assessor. Tal com assenyala Lluís Alcaide, portaveu local de Compromís: “El Consell Assessor de Patrimoni de la Humanitat es va aprovar perquè l’ajuntament va iniciar el procés per a presentar una candidatura davant la UNESCO per a ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat. A hores d’ara, poques esperances tenim que s’avance en el tema. Un exemple el trobem en el retard en la constitució del nou consell assessor”.

Des del partit nacionalista destaquen que, en el seu moment, va obrir-se un procés obert i participatiu que, més enllà del compliment dels criteris que marca la UNESCO, servira per a reflexionar al voltant de qüestions transcendents que ajudaren a l’Ajuntament a projectar una estratègia de futur de la ciutat que fora capaç d’unir a les institucions amb la societat civil i generar un sentiment d’estima i respecte al municipi a través del coneixement del seu patrimoni. En este sentit, Alcaide afirma: “Es tracta d’un procés llarg i complex que ha de posar en valor tot el patrimoni històric de la ciutat en relació amb altres iniciatives educatives i culturals que atorguen un element singular i específic a la candidatura. Un primer pas molt important va ser la declaració de Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització per part de les Corts Valencianes”.

En referència a la diversitat cultural i social que ha de formar part del Consell Assessor de Patrimoni de la Humanitat, des de Compromís recorden que, segons l’article 6.2 del seu reglament: “Formaran part del Ple del Consell, a més del seu president/a, representants dels col·lectius locals del patrimoni, representants de les universitats valencianes, del Consell Valencià de Cultura, de la Conselleria de Cultura i Educació, de l’Ajuntament de Sagunt i investigadors locals o persones que hagen destacat especialment per les seves aportacions històriques en relació amb Sagunt”. 

Segons Lluís Alcaide, i revisant les anteriors constitucions del Consell Assessor amb Compromís en el govern: “Durant les anteriors ocasions que s’ha constituït el Consell Assessor de Patrimoni de la Humanitat, per part de l’Ajuntament de Sagunt, sempre s’ha comptat amb una quantitat elevada d’associacions i d’entitats que donen suport a la candidatura: L’Associació de Guies del Camp de Morvedre, el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, el Col·lectiu pel Patrimoni Històric, de Voluntaris pel Patrimoni Històric Saguntí, el Centre Arqueològic Saguntino, Saguntum Civitas, Campaners del Camp de Morvedre, Passió per Sagunt, Ludere et Disquere, Patrimoni Militar de Sagunt, Amigos Escuela Aprendices, Asociación Memoria Industrial i Movimiento Obrero (AMIMO), Associació Patrimoni Industrial Valencià (APIVA), a més d’institucions com la Conselleria de Cultura i Educació, l’Ajuntament de Sagunt, el Consell Valencià de Cultura, la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Politècnica de València, i la Universitat d’Alacant. No oblidem que també van formar part investigadors i historiadors relacionats amb Sagunt com per exemple l’arqueòloga Carmen Aranegui, els investigadors locals Manolo Civera, Társilo Carruana i Antonio Ortiz, i els escriptors Fernando González i Gabriel Castelló. O els ja finats Vicent Vayà i Fernando Delgado.”

Comparant la composició dels anteriors consells amb l’actual, el portaveu de Compromís a Sagunt manifesta: “Després de veure la composició dels membres actuals del Consell Assessor que es presenten al ple i en la qual no es compleix l’art. 6.2 del Reglament, cal reflexionar sobre la importància de tindre la presència de tots els col·lectius, almenys dels que ja n’han format part, i de les persones independents que sempre aporten valor.”

“Amb aquesta composició del consell assessor, el que queda ben palés és que s’ha fet tard i malament, i que des del govern municipal actual no aposten per este procés de declaració de Sagunt Patrimoni de la Humanitat, ja que han minimitzat la seua importància.”, conclou Lluís Alcaide.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí