El COTONET de Sud-àfrica, plaga recent dels cítrics a Espanya

0
806

En el programa de Ràdio Vall de Segó, «Parlem d’Agricultura», que publiquem hui, tracta sobre els importants problemes que existeix en el camp, concretament en els cítrics. A continuació poden escoltar els comentaris de l’agricultor Manolo Gómez.

Les cochinillas algodonosas, pseudococcidos, reben el nom de cotonet en valencià, en al·lusió a la seua semblança amb el cotó; en 2009 es va detectar al Baix Maestrat, una zona al nord de València, Delottococcus aberiae, un nou cotonet, que actualment es troba també en altres zones de producció de cítrics. Es tracta d’un gènere d’insectes, Delottococcus, provinent de l’Àfrica Subsahariana; l’origen del D. aberiae que s’ha implantat en la P. Ibèrica s’ha rastrejat concretament fins a Limpopo.

Cotonet

Amb la impossibilitat d’utilitzar metilclorpirifos, l’insecticida més efectiu, però l’ús del qual ja no està autoritzat, sumat als problemes de mobilitat causats per Covid-19, hi ha hagut una alta incidència de la plaga.

Produeix dos tipus de danys diferents; inflors al voltant del peduncle en taronges, amb aspecte molt variable, depenent de quan es produeix el mal, i en clementines i la resta de mandarines el fruit queda més xicotet.

L’insecte es diferencia d’altres cochinillas algodonosas perquè les seues secrecions céreas són més llargues que el cotonet Planococcus citri, i molt més curts que el cotonet del caqui, Pseudococcus longispinus.

En la part inferior de la imatge s’observa la longitud de les secrecions céreas de D. aberiae, P. citri i P. longispinus, d’esquerra a dreta.

COMENTARIS DE MANOLO GÓMEZ

Punxar ací per a més informació.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí