Esquerra Republicana del Camp de Morvedre organitza una tertúlia feminista a Quart de les Valls

0
519

Esquerra Republicana-Camp de Morvedre i Plana Baixa

Aquest divendres a l’auditori de Quart de les Valls, Esquerra Republicana del Camp de Morvedre va organitzar una tertúlia feminista sobre la bretxa salarial amb motiu del 25N, Dia Internacional Contra la Violència Masclista.

La tertúlia moderada per la periodista Lara González va comptar amb tres ponents. Adela Albiol presidenta comarcal i candidata en les pròximes eleccions municipals a l’alcaldia d’Esquerra Republicana a Benifairó de Les Valls. Elo Chamarro, secretaria de feminisme de l’organització republicana. I, Rosario Polito, secretària de ciutadania d’Esquerra – l’Horta.

«Dins de les diferents violències que patim les dones l’anomenada bretxa salarial és una més, ja que comporta no només una discriminació que es reflecteix en la quantitat de la nòmina sinó en molts aspectes de la nostra vida laboral». Així va començar la xarrada on es va denunciar la situació que sofreix la dones al treball.

En aquesta xarrada es van destacar les preguntes de caràcter personal que es formulen en les entrevistes de feina on la candidata és dona, «l’interès» sobre els plans futurs de maternitat de les dones, assetjament en el lloc de treball, o la diferència a l’hora de percebre la pensió de jubilació.

«Les dones durant la nostra vida laboral hem hagut de demanar més excedències per fer-nos càrrec de cures i gestions domèstiques que els nostres companys, hòmens», assenyalava, per una banda, Adela Albiol presidenta comarcal i candidata en les pròximes eleccions municipals a l’alcaldia d’Esquerra Republicana a Benifairó de Les Valls.

Per altra banda, Elo Chamarro, secretaria de feminismes de l’organització republicana explicava els conceptes de «sostre de cristall» i «sòl enganxós» amb exemples reals. «En el cas d’una oferta de treball per portar una carretilla en un magatzem de taronja, una dona amb aquest títol i que es troba treballant d’encaixadora, no ha estat triada per ocupar aquest lloc. L’empresari ha decidit contractar a un home a través d’una ETT. En resum, pel fet de ser dona no ha pogut ascendir i millorar la seua situació laboral dins de la mateixa empresa i això passa contínuament, arreu» va narrar Chamarro.

Però el testimoni més colpidor del què significa violència laboral el va aportar la secretària de ciutadania d’Esquerra – l’Horta Rosario Polito, per experiència pròpia i per la de les dones migrants a qui ajudat en els seus anys d’activisme. «Les dones migrants que en gran part han de dedicar-se a feines de neteja i cures pateixen violències extremes, laborals, sexuals i contínuament abusos moltes per la seua situació administrativa irregular que no és cap delicte sinó només una falta administrativa, va recalcar. També es va parlar de l’assetjament que sofreixen les dones immigrants per part de l’autoritat. «Les institucions usen aquesta excusa per deportar-les deixant-les desemparades a elles i les seues famílies. Moltes pateixen l’assetjament de l’autoritat que actua portada pel racisme i l’exerceix l’abús de poder de la manera més cruel i despiadada. I si parlem de dones abocades a exercir la prostitució encara és més molt més greu, afegia Polito.

Després del debat i d’un torn de paraula molt participatiu, les ponents va cloure amb la reflexió que «per a evitar aquestes situacions cal fer polítiques per revertir-les. Les dones treballadores siguem d’ací o migrants hem de tindre tots els drets i això passa per la reivindicació a través de la lluita feminista, per empoderar-nos i accedir als llocs de decisió.»

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí