LA BIBLIOTECA DE FAURA ACULL LA PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL «PESET, UN HOME BO. METGE, RECTOR I REPUBLICÀ»

0
444

L’activitat tindrà lloc DISSABTE, 20 d’octubre, a les 19 hores

Ajuntament de Faura

Després que s’hagen complit, al 2016, 80 anys de la proclamació de València com a capital de la República, 75 anys del seu afusellament pel règim franquista i el 130 aniversari del seu naixement, la biblioteca acollirà la projecció d’un documental que ret homenatge a la figura del Dr. Joan Peset Aleixandre. Sota el títol «Peset, un home bo. Metge, rector i republicà», l’audiovisual, que es podrà vore el pròxim dissabte, 20 d’octubre, a les 19 hores,  reconstrueix tot el procés contra Peset a través dels documents que es conserven a l’Arxiu Militar del Ministeri de Defensa a Madrid.

A més, el documental, el primer que aborda la figura del metge, rector i polític republicà, aporta abundant material inèdit, entre el qual destaca l’última entrevista que va concedir el fill del rector Peset. L’entrevista a Juan Peset Llorca la va realitzar la seua néta Natalia
Castellanos i la va cedir per primera vegada per a aquest documental. És la primera ocasió que Juan Peset Llorca parla obertament del temps que va viure al costat del seu pare.

En aquesta entrevista el fill de Peset apunta que, més enllà de la denúncia que va interposar un grup de falangistes valencians, també va haver motius econòmics relacionats amb el laboratori Peset els que van desencadenar la condemna a mort del rector. En concret, s’esmenta l’interès econòmic per apropiar-se del negoci del laboratori.

Prestigiosos investigadors, historiadors i catedràtics de medicina i història de la ciència de la Universitat de València són els encarregats de dibuixar el perfil científic, universitari i polític del doctor Peset. Per la seua banda, la mestra republicana Alejandra Soler, amiga
personal de Peset, reconstrueix, als seus 103 anys, la seua faceta com a professor universitari.

Especialment emocionant és la lectura per part de la néta de Vicent Andrés Estellés, Isabel Anyó Andrés, dels poemes que el seu avi dedicà a la memòria de Joan Peset. Una narració que se situa davant del mur del cementeri de Paterna, on va ser afusellat.

El documental és una iniciativa de l’empresa Documentart, la Universitat de València i el Col•legi Major Rector Peset.

11 d’octubre de 2018

Deixar una resposta:

Please enter your comment!
Please enter your name here