La Diputació aprova 82 obres de millora en espais i serveis públics dels pobles de les valls i resta del Camp de Morvedre

0
1157
  • Una quinzena de municipis i les dos mancomunitats de la comarca licitaran i executaran les actuacions subvencionades pel Pla d’Inversions 2022-23 de la corporació provincial amb 6,2 milions
  • Entre les sol·licituds validades destaquen les actuacions de millora d’infraestructures, seguides per les d’eficiència energètica, urbanisme i accessibilitat, i renovació de zones verdes i xarxes d’aigua potable
  • El vicepresident Carlos Fernández Bielsa destaca que este programa és “un pla de valors que premia el desenvolupament sostenible, sobre la base de la igualtat, l’objectivitat i l’autonomia local”

La Diputació de València ha donat llum verda a 82 projectes de millora d’espais i serveis públics presentats per una quinzena d’ajuntaments i les mancomunitats del Camp de Morvedre, amb una aportació de 6.245.000 euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg dels pròxims mesos, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d’Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d’euros.

El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou 77 projectes presentats per 15 consistoris de la comarca, tots menys Sagunt, que en la seua condició de gran ciutat disposarà d’una línia de subvenció per a projectes específics. A més, les mancomunitats de les Valls i la Baronia disposaran de finançament per a executar altres cinc actuacions. Faura, amb 15 sol·licituds validades, encapçala un llistat en el qual Benavites i Algímia d’Alfara li seguixen amb una desena d’actuacions aprovades. En l’altre extrem apareixen Petrés i Algar de Palància, que han optat per destinar els fons provincials a un únic projecte de major quantia.

Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l’eliminació de la burocràcia i l’ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas del Camp de Morvedre, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu “intent d’agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.

El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.

Escoltar les paraules del vicepresident Carlos Fernández Bielsa

Infraestructures i eficiència energètica

Altra de les característiques d’este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l’eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l’accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d’estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d’aigua potable i la instal·lació d’enllumenat eficient en la zona.

El ple provincial ha aprovat 29 obres de millora en infraestructures, patrimoni i serveis públics projectades pels ajuntaments de la comarca, més del 30% de la sol·licituds presentades; li seguixen les actuacions vinculades a l’eficiència energètica i smart cities (19); les d’urbanisme i accessibilitat (15); l’adequació de zones verdes i parcs infantils (13); les obres de millora en xarxes de sanejament (9); i les intervencions en instal·lacions esportives (6).

En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d’alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d’executar-se”.

Projectes destacats

Entre les actuacions projectades pels ajuntaments del Camp de Morvedre destaquen el condicionament de vials en el centre històric de Petrés per a millorar l’accessibilitat i l’ús per als vianants, amb una inversió de 365.000 euros; la construcció d’un edifici polivalent en la plaça Castellón d’Algar de Palancia (300.000 euros); l’adquisició d’un immoble per al seu ús com a magatzem a Gilet (420.000); la reurbanització dels carrers Major, Sant Josep i la plaça de l’Ajuntament de Segart (260.000); i la segona fase de la renovació integral d’un edifici per al nou centre cívic José Huguet de Canet d’en Berenguer (290.000 euros).

Sense abandonar Canet, trobem la restauració de les restes de la muralla amb un pressupost de 270.000 euros; una intervenció en elements patrimonials que a Faura es desenvoluparà en l’àmbit hídric amb la recuperació de la séquia mare (60.000 euros); el municipi de les Valls és el que més ha diversificat les actuacions del pla provincial, amb diversos projectes d’eficiència energètica en instal·lacions esportives i les rondes Quemalo i Rodana, amb una inversió global de 160.000 euros; un model similar al de Benavites, amb una desena d’obres, entre les quals destaca la instal·lació d’energia fotovoltaica en el pàrquing del carrer Les Parres (60.000 euros).

En l’àmbit mediambiental, Benifairó de les Valls adquirirà una parcel·la per a executar una nova zona verda i habilitar aparcament en el seu centre històric, amb una inversió de prop de 200.000 euros; Albalat dels Tarongers remodelarà el Jardí del Riu (150.000); i Quart de les Valls té previst recuperar els seus paellers i millorar els accessos a la Font de Quart i el polígon (90.000 euros).

A més, Alfara de la Baronia destinarà 145.000 euros a la millora de l’accessibilitat, arbratge, mobiliari urbà i bandes reductores en tots els carrers del municipi; Torres Torres adequarà el sistema de captació del Pou del Pla (170.000); i Quartell renovarà les piscines municipals (130.000 euros). Quant a les mancomunitats, la de les Valls comprarà uns terrenys per a centralitzar els seus serveis (125.000 euros); i la de la Baronia disposarà d’un nou vehicle per al servei d’ajuda a domicili (40.000 euros).

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí