LA UNIÓ demana al Ministeri d’Agricultura que inste la UE a realitzar una prospecció per a veure la situació en la conca mediterrània del vector que causa la malaltia del HLB dels cítrics

0
151

S’ha detectat recentment per primera vegada a la Unió Europea, a Xipre, així com en 2022 a Israel, dos països de la conca mediterrània

LA UNIÓ ha sol·licitat al Ministeri d’Agricultura que inste les autoritats europees a establir i implementar una auditoria sobre un pla de prospecció als països de la conca mediterrània de la Unió Europea amb cultius susceptibles a la presència del Diaphorina citri, el vector que causa la temuda malaltia del Huanglongbing o HLB dels cítrics.

El psílid asiàtic dels cítrics Diaphorina citri és el vector més perillós del bacteri Candidatus Liberibacter, agent causal de la malaltia coneguda com Huanglongbing o HLB. Recentment, aquest insecte es va detectar per primera vegada en territori de la Unió Europea, concretament a Xipre, i la seua presència va ser confirmada per l’Organització Europea i Mediterrània per a la Protecció Vegetal (EPPO). Anteriorment, ja s’havia confirmat la seua presència i establiment a Israel en 2022. Totes dues deteccions confirmen que aquest vector ha començat la seua expansió per la conca mediterrània.

L’objectiu de l’escrit de La Unió Llauradora és el de garantir l’absència de l’insecte i, en cas de detecció, assegurar que els estats membres apliquen els protocols corresponents per al seu control i eviten l’expansió en l’agricultura europea.

La detecció en la zona mediterrània preocupa enormement el sector citrícola valencià i espanyol, ja que constitueix la major i més preocupant amenaça que existeix en l’actualitat. Malgrat no haver-se detectat en les zones productores de cítrics del Mediterrani la malaltia, sí que s’han observat ja els dos principals vectors que la transmeten, la Trioza erytreae en la península ibèrica i ara la Diaphorina citri a Xipre i Israel. N’hi ha prou amb observar l’ocorregut en altres zones citrícoles mundials per a afirmar que, una vegada establit el vector, tard o d’hora es detectarà la malaltia. “Les potencials conseqüències serien devastadores per a l’activitat econòmica en el suposat cas que s’arribara a detectar, expandir i establir en les nostres plantacions de cítrics”, assegura LA UNIÓ.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que “la prevenció sobre aquestes malalties és l’acció que sens dubte resulta més econòmica en aquests casos, d’ací ve que reclamem la implicació i la inversió suficient per a realitzar una prospectiva i les necessàries auditories”.

Independentment de les mesures específiques que haja d’implementar el Govern d’Espanya segons el Pla de Contingència de Diaphorina citri i la normativa de la Unió Europea, és crucial precisar la presència exacta del vector als països de clima mediterrani de la Unió Europea per a contindre el seu avanç.

El Huanglongbing (HLB) o Greening és considerada, actualment, la patologia més devastadora dels cítrics. La seua fàcil dispersió, la rapidesa en la progressió dels seus símptomes, la falta de tractaments eficaços i la falta de varietats resistents origina enormes pèrdues en la producció i deteriora molt la qualitat dels fruits.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí