La Unió denuncia que el nombre d’enviaments de cítrics amb plagues és un 17% més elevat que en tot el 2018

0
779

La major part de les importacions retingudes provenen de l’Uruguai i Sud-àfrica

La Unió de Llauradors denuncia que els ports de la Unió Europea han interceptat fins a aquest mes d’octubre un total de 124 enviaments –en contrast amb els 106 del 2018– procedents de tercers països amb cítrics infestats de plagues i malalties, la qual cosa representa un 17% més que en tot l’any passat.

Sud-àfrica i l’Uruguai són els països on major nombre d’intercepcions s’ha produït en els primers deu mesos del 2019, amb 32 i 24, respectivament. En el cas del país de Mercosur suposa un 380% més que l’any passat i en el del país africà un 88%. Cal destacar també els 5 provinents de Zimbàbue, país veí de Sud-àfrica.

La major part de les importacions retingudes amb plagues i malalties fins a octubre corresponen a la Phyllosticta citricarpa, el fong que causa la taca negra, i a la Thaumatotibia leucotreta, que provoca greus danys comercials als cítrics. Ambdues són plagues i malalties de quarantena amb un greu risc que segueixen sense estar presents en la citricultura europea i l’amenaça de les quals és cada vegada més gran.

L’organització agrària assenyala que és necessari que les autoritats de la Unió Europea es prenguen seriosament la vigilància fitosanitària i es plantegen d’una vegada per sempre implantar el tractament en fred i el control en origen per a les importacions de cítrics perquè el risc està cada vegada més latent. En les recents analítiques efectuades per La Unió es va descobrir que la major part de les substàncies actives detectades que empren els citricultors de tercers països i l’ús dels quals està prohibit per als europeus corresponen a fungicides per a conservar la fruita i que en molts casos són alternatives al tractament en fred que és més innocu. «Per això pensem que és un clar frau i engany per al consumidor europeu i que s’evitaria utilitzant així el tractament en fred», afirma Carles Peris, secretari general de La Unió de Llauradors.

Peris indica que als cítrics valencians, «per exemple els Estats Units, el Japó o la Xina els exigeixen unes condicions per a exportar-los allí; mentre que ací qualsevol país que desitge exportar a la Unió Europea pretén imposar les seues regles. Això és totalment intolerable».

Per a continuar llegint ací

diarilaveu.com

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí