LA UNIÓ inicia en Port Castelló les protestes perquè s’elimine la bonificació de les taxes en els ports de la Comunitat Valenciana als cítrics importats de tercers països

0
194

Eixa mateixa setmana de la mobilització es preveu l’arribada de vaixells carregats amb taronges d’Egipte al recinte portuari castellonenc

LA UNIÓ inicia el pròxim 7 de febrer en Port Castelló les seues protestes perquè s’elimine la bonificació de les taxes en els ports de la Comunitat Valenciana als cítrics importats de tercers països

Una delegació de l’organització s’ha reunit hui a instàncies del president de Port Castelló, Rubén Ibáñez

La Unió Llauradora realitzarà una primera acció de protesta el pròxim 7 de febrer en les instal·lacions d’accés a Port Castelló per a reclamar la supressió de la bonificació de les taxes portuàries als cítrics importats de tercers països i no descarta estendre-la a altres ports de la Comunitat Valenciana.

Precisament, la mobilització de LA UNIÓ coincideix amb l’arribada eixa mateixa setmana al recinte portuari castellonenc, dins del programa d’importacions de cítrics d’Egipte, de vaixells carregats amb taronges procedents d’aquest país, en plena campanya de recol·lecció de la collita en la Comunitat Valenciana. L’organització denuncia que gran part de les importacions de taronges d’Egipte entren per ports valencians i posteriorment són manipulades i reexpedides per part d’empreses comercialitzadores citrícoles situades en la Comunitat Valenciana. Cal assenyalar que els ports de Castelló i València -integra també al de Gandia i Port de Sagunt- bonifiquen les taxes portuàries de cítrics importats de tercers països amb un 40% i un 30%, respectivament.

Hui, una representació de LA UNIÓ, encapçalada pel secretari general Carles Peris i el secretari tècnic, Joanma Mesado, s’ha reunit en Port Castelló a instàncies del seu president, Rubén Ibáñez. La reunió ha sigut cordial, encara que no existeix un compromís ferm per part de l’autoritat portuària castellonenca per a eliminar les bonificacions de les taxes portuàries als cítrics de tercers països, “almenys en un escenari pròxim i s’estudiaria per al pla empresarial de Port Castelló de 2025”, assenyala LA UNIÓ. Tant Carles Peris com Rubén Ibáñez han coincidit a reclamar al Govern d’Espanya un reforç dels llocs d’inspecció fronterers (PIF) per a evitar l’entrada de plagues.

Cal assenyalar en aquest sentit que LA UNIÓ ja va remetre un escrit fa algunes setmanes a les respectives presidències i Consells d’Administració dels ports de Castelló i València, on expressava “la seua inquietud i preocupació per eixes bonificacions, especialment quan provenen de països amb presència de plagues i malalties de quarantena no presents a la Unió Europea que podrien ser letals en cas d’entrada per als cítrics valencians i espanyols”. Ara, a través de la seua organització estatal Unión de Uniones, traslladarà a l’organisme Puertos del Estado eixa mateixa exigència de retirar les bonificacions als cítrics importats.

Egipte per exemple té la presència del fong Phyllosticta citricarpa, detectat en ports de la Unió Europea el mes de juliol passat. A més, Egipte ha tingut en 2023 un total de 81 alertes sanitàries, mentre que en 2022 va tindre 42 i, específicament en el cas de cítrics, en 2023 ha tingut 32 alertes, enfront de les 17 que va tindre en 2022. Aquestes dades revelen la necessitat d’extremar les precaucions per a evitar l’entrada de plagues que podrien tindre conseqüències devastadores per a les nostres plantacions. Un altre cas preocupant és el de Sud-àfrica, que a més del fong Phyllosticta citricarpa, té la presència de la falsa arna Thaumatotibia leucotreta. Fins a novembre de 2023, la Unió Europea va registrar 56 intercepcions d’aquest país amb la presència d’alguna plaga, mentre que en 2022 va tindre 33 intercepcions.

Paral·lelament a aquestes accions, LA UNIÓ va enviar un escrit al ministre d’Agricultura, Luis Planas, on traslladava la seua preocupació per l’increment significatiu de les importacions de cítrics, principalment taronges, procedents d’Egipte i li instava a “incrementar els controls i inspeccions en els ports espanyols”.

També va traslladar una altra carta al conseller d’Agricultura, José Luis Aguirre, demandant un increment de les inspeccions i controls en els magatzems de les empreses citrícoles importadores de la Comunitat Valenciana per a evitar, d’una banda, la presència en aquests cítrics importats de qualsevol plaga o malaltia i, per un altre, per a evitar la reexpedició amb una etiqueta de procedència de la fruita que no es corresponga amb la realitat.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí