LA UNIÓ quantifica les pèrdues per als productors de llima en més de 26 milions per una campanya nefasta

0
171

Els preus se situen fins i tot per davall dels costos de producció i l’organització denunciarà davant la AICA aquesta situació i els retractes que es pretenen fer, així com demanarà ajudes extraordinàries

La Unió Llauradora denuncia la nefasta campanya que estan patint els productors de llima de la Comunitat Valenciana, concentrats pràcticament a la província d’Alacant, amb preus molt baixos que no cobreixen despeses i que han causat ja pèrdues superiors als 26 milions d’euros.

La campanya de llimes de la varietat Fino, que és la que hauria d’estar recol·lectant-se, es troba bastant paralitzada i el risc que hi ha és que d’ací a uns dies ja no tindran valor comercial en fresc.

Els preus d’eixa varietat Fino segueixen a la baixa i des de l’inici de la campanya a l’octubre han descendit ja un 39%. En la primera setmana de gener tenien, segons les dades de la Conselleria d’Agricultura, una cotització mínima d’o,14 €/kg i una màxima de 0,25 €/kg. Són preus a més al voltant de quatre cèntims inferiors que els que perceben els productors murcians.

El cost unitari de producció de la llima de la varietat Fino, que des de 2018 no s’ha actualitzat, és de 0,18 €/kg, per la qual cosa en aquests moments se situa per davall fins i tot del preu que perceben els llauradors, la qual cosa podria motivar denúncies davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA). Davant aquesta circumstància, des de l’organització s’aposta perquè siga la pròpia Agència la que realitze més inspeccions d’ofici, tal com contempla la llei, de manera que es convertisca realment en una eina eficaç per a evitar abusos i fer més transparent el mercat, mitjançant l’aplicació de sancions més elevades que les actuals i adequades al frau comés.

Aquesta campanya, per qüestions meteorològiques, com ha succeït en bona part dels cultius, la campanya va començar més tard de l’habitual. Les primeres cotitzacions públiques són de meitat d’octubre i en camp no començà a recol·lectar-se fins a l’última setmana d’octubre.

Les pèrdues quantificades per LA UNIÓ són per fruita que no podrà recol·lectar-se o per rebuig de fruita que hi ha en cambra i que hauria d’anar a indústria. El problema és que la indústria tira mà del rebuig que hi ha en magatzem i ja trasllada als productors que té fruita suficient i que no necessitarà comprar llima en camp. Per això tota aquella producció que en anys anteriors tenia una eixida via indústria pot quedar sense collir-se.

També es detecta un augment dels retractes de compravenda que afectarien també els ingressos dels productors i que LA UNIÓ anirà denunciant en quant tinga coneixement a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA).

Segons dades de la Conselleria d’Alacant s’estima que a Alacant hi haurà una producció de 189.540 tones de llimes de la varietat Fino, de la qual el 80% podria estar encara sense recollir en el camp.

L’augment de collita en totes les zones productores i el descens en el consum, al costat de la importació de llima de tercers països, podria estar darrere d’aquesta situació atípica amb un mercat totalment parat.

LA UNIÓ demanarà a la Conselleria d’Agricultura que vigile els tractes de compravenda en aquesta campanya, que exigisca la prohibició dels retractes i que actualitze els costos de producció. Paral·lelament a aquesta demanda, l’organització reclamarà ajudes extraordinàries per als productors davant una campanya molt negativa com la que estan vivint i mostra la seua preocupació per l’eliminació de les partides pressupostàries assignades a l’Agència Valenciana d’Informació i Control Alimentari (AVICA), la qual cosa implica efectivament la dissolució d’una agència la missió de la qual incloïa la vigilància de situacions com la que actualment travessen, principalment, els productors alacantins.

En relació a la varietat Verna, que serà la següent a recol·lectar-se, ningú s’atreveix a aventurar res encara fins a comprovar si en el mes vinent d’abril s’estabilitza el binomi oferta i demanda.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí