LA UNIÓ reclama a la UE que habilite un corredor de seguretat a França perquè els productes hortofructícoles valencians arriben als mercats europeus

0
209

“Podem tindre problemes per sobremaduració d’algunes varietats de cítrics en els arbres si no es recol·lecten prompte, just quan la campanya ja estava bastant parada”, assegura Carles Peris

La Unió Llauradora exigeix a les autoritats de la Unió Europea que establisquen de manera urgent un corredor de seguretat per a garantir al més prompte possible la lliure circulació per territori francés dels productes hortofructícoles d’Espanya i de la Comunitat Valenciana.

Els màxims responsables europeus han d’obligar als Estats membres, en aquest cas i una vegada més França, a assegurar el comerç intracomunitari. “No es poden tolerar els obstacles que posen contínuament els nostres homòlegs francesos a la lliure competència i a la lliure circulació dels nostres productes. Reclamem mesures de control i que es respecte la legalitat comercial europea”, assenyala Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.

Aquestes actuacions de bloqueig a les fronteres i carreteres posen en perill campanyes de productes peribles del sector hortofructícola, molt importants per al camp de la Comunitat Valenciana, com la de cítrics ja bastant paralitzada en les últimes setmanes degut entre altres coses a l’augment de les importacions.

“Hi ha varietats de cítrics que es troben en el seu moment òptim de recol·lecció i algunes es poden fer malbé per sobremaduració si no se soluciona de manera ràpida el bloqueig. Les Clemenvilles per exemple estan caient de l’arbre i tot el que siga retardar la recollida provoca problemes, un solapament de varietats i una pressió a la baixa en els preus”, assegura Peris.

LA UNIÓ recorda als llauradors francesos que s’equivoquen en la direcció de les seues protestes perquè el sector agroalimentari francés també exporta fruita cap a l’Estat espanyol i el que estan fent és trencar les regles de joc.

“Comprenem els seus problemes, però cal no oblidar que atacar les nostres fruites i hortalisses, vi o llet agreuja la crisi de preus i cal lluitar conjuntament per trencar l’abús de posició de domini de la gran distribució europea a l’hora de fixar preus, així com exigir que les importacions de tercers països complisquen amb les mateixes condicions de qualitat, seguretat alimentària i respecte al medi ambient que se’ns exigeix cada vegada més als llauradors europeus”, assegura Peris.

L’organització aposta perquè la Comissió Europea garantisca un funcionament equilibrat de la cadena alimentària i amb mesures efectives contra les pràctiques comercials deslleials de la indústria i la distribució, que són les que manipulen els mercats interns i d’exportació i acaben portant als productors europeus a situacions angoixants.

Sobre les acusacions de llauradors i Govern francés de no actuar amb les mateixes regles productives, LA UNIÓ recorda que “la normativa europea és la mateixa per a tots els Estats membre, la més estricta i restrictiva del món, i si França l’ha endurida encara més, el problema no és nostre, sinó que el focus de la protesta hauria de ser contra el propi Executiu gal”, indica el secretari general de LA UNIÓ.

Precisament, i entre altres coses, per a aconseguir un millor funcionament de la cadena alimentària i exigir una reciprocitat en les importacions de tercers països, LA UNIÓ té convocades ja aquest mes de febrer dues accions de protesta. El pròxim 7 de febrer hi haurà un tall en els accessos de PortCastelló i el 21 de febrer una tractorada que conclourà enfront del Ministeri d’Agricultura a Madrid.

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí