L’AJUNTAMENT D’ALMENARA LLIURA LES DISTINCIONS DE FILLS PREDILECTES I FILLA PREDILECTA DE LA LOCALITAT A RAMÓN LAPIEDRA CIVERA, JOSÉ VICENTE FORMENT FAET I ROSA LLUSAR BARELLES

0
417

Són les tres primeres persones que reben aquest nomenament després de l’aprovació del Reglament d’Honors i Distincions

El Saló de Plens de l’Ajuntament d’Almenara ha acollit aquesta vesprada l’acte solemne d’homenatge i lliurament de les distincions que acrediten el nomenament de Ramón Lapiedra Civera, José Vicente Forment Faet i Rosa Llusar Barelles com a Fills Predilectes i Filla Predilecta del municipi d’Almenara, tal com es va acordar per unanimitat en la sessió plenària extraordinària celebrada el passat 4 d’abril. La distinció s’atorga en reconeixement a les seues qualitats personals, mèrits i serveis en benefici, millora i honor del municipi d’Almenara, atenent a l’estipulat en el Reglament d’Honors i Distincions del municipi.

El director del Centre FPA Paulo Freire, Juan Pedro Navarro s’ha encarregat de presentar l’acte, que ha comptat amb música en directe a càrrec de diversos components de l’Associació Musical Santa Cecilia d’Almenara.

L’alcaldessa d’Almenara, Estíbaliz Pérez, ha felicitat a Lapiedra, Forment i Llusar per la distinció concedida. L’alcaldessa ha volgut destacar en primer lloc que són les tres primeres persones que reben la distinció de fills i filla predilecta d’Almenara després de la recent aprovació del reglament regulador, una distinció que “és sens dubte merescuda, no sols pels seus grandíssims mèrits professionals, sinó també per portar sempre per bandera el nom d’Almenara, perquè sempre han procurat pel seu municipi col·laborant per a millorar i impulsar Almenara, i com no, pels seus grans valors humans, personals i socials”.

RAMÓN LAPIEDRA CIVERA

Ramón Lapiedra Civera va nàixer a Almenara en 1940. És llicenciat en Física per la Universidad de Madrid, Doctor en Física Teòrica per les universitats de París i Barcelona. Ha sigut catedràtic successivament de les universitats de Barcelona, Santander i València, d’on és actualment professor emèrit.

Lapiedra va ser rector de la Universitat de València durant una dècada (1984-1994), membre del Consell Valencià de Cultura (1998-2011), Doctor Honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló, Medalla d’Or de la Universitat de València, i Medalla d’Honor de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. També va ser en la dècada dels 60 investigador en el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) de París. Actualment és president de l’associació cívica Valencians pel Canvi.

Lapiedra ha destacat en l’àmbit de la investigació científica en els camps de la relativitat general, mecànica relativista predictiva, astrofísica relativista i cosmologia i els fonaments de la mecànica quàntica. Ha publicat nombrosos articles en revistes i diaris, tant de l’àmbit científic com de l’humanístic. També compta amb la publicació de diversos llibres sobre els mateixos àmbits.

JOSÉ VICENTE FORMENT FAET

José Vicente Forment Faet va nàixer a Almenara en 1947. Va entrar a formar part del València CF quan tenia 15 anys després de presentar-se a unes proves que va organitzar el club, entrant directament a la categoria juvenil, sent també convocat per la selecció espanyola per a jugar l’europeu d’Alemanya. Després, en el capítol formatiu va ser cedit al Requena i d’ací va passar al Mestalla per a encadenar una nova cessió al Castelló que estava ja en segona divisió, sent el màxim golejador de l’equip.

En la temporada següent, 1970-71 ja va formar part de la primera plantilla del València C.F. entrenat per Alfredo Di Stéfano. En aquesta temporada el València va guanyar la Lliga i Forment va ser el màxim golejador de l’equip. En la memòria està el famós gol que va aconseguir davant el Celta que va fer que el club mantinguera les opcions de guanyar el campionat, tal com va succeir finalment. A més Forment té l’honor de ser el primer jugador del València a aconseguir un gol en la Copa d’Europa, que el club va disputar per guanyar la Lliga.

La brillant carrera de Forment es va truncar en la temporada 1972-73 fruit d’una greu lesió després d’una entrada duríssima a Granada. A partir d’ací va jugar i va entrenar a l’Almenara, per a passar després per Vila-real, Llevant i la Unión Deportiva Vall de Uxó, on es va retirar.

A partir d’ací, va anar en els anys 80 va ser el gran impulsor de l’esport local d’Almenara després de fundar-se l’Escola Esportiva Municipal de la qual va ser coordinador. Va impulsar els equips de futbol base i a més també va crear en els 90 el primer equip femení de futbol local. També es va crear el club d’atletisme i Forment va ser un dels impulsors de la Volta a Peu i de la Volta a la Platja Casablanca. Al mateix temps també es van crear els jocs escolars, amb activitats esportives extraescolars d’handbol, voleibol, bàsquet i atletisme. Finalment, també va impulsar la gimnàstica per a dones i homes majors.

ROSA LLUSAR BARELLES

Rosa Llusar Barelles va nàixer a Almenara en 1960. És Catedràtica de Química Física de la Universitat Jaume I de Castelló, on exerceix la docència. Es va llicenciar en Químiques per la Universitat de València, obtenint el premi extraordinari de llicenciatura. Posteriorment es va doctorar per la Universitat de València en 1987 i per la Universitat de Texas A&M (Estats Units) en 1988.

Després de treballar durant tres anys com a tècnic superior en la secció de recerca i desenvolupament d’una planta de producció de caprolactama a Castelló, va realitzar una estada postdoctoral d’un any (1992) amb el professor John D. Corbett en l’Ames Laboratory (Iowa State University, Estats Units) investigant noves fases sòlides d’halurs reduïts de terres rares. A més ha sigut professora visitant durant tres mesos en el Laboratori de Química, Enginyeria Molecular i Materials del CNRS-Universitat d’Angers (França) en 2005 i en la Universitat de Rennes (França) al juliol de 2012.

Destacar també que l’Institut Nikolaev pertanyent a l’Acadèmia Russa de les Ciències ha reconegut la seua labor investigadora i de cooperació atorgant-li al juny de 2012 el títol de Doctora Honoris causa. El Consell Social de la Universitat Jaume I li va concedir en 2015 el Premi d’Investigació a la seua trajectòria científica.

En l’àmbit de la gestió universitària ha exercit com a vicerectora d’investigació de la Universitat Jaume I durant quatre anys i com a directora dels Serveis Centrals d’Investigació Científica. Des de gener de 2022, ocupa la Direcció Científica de la Fundació ValER, una iniciativa de la Generalitat Valenciana per a atraure talent a la nostra Comunitat.

Actualment la seua investigació està centrada en la química de clústers metàl·lics amb especial interés en les propietats fisicoquímiques amb vista a les seues aplicacions d’interés tecnològic en camps com la catàlisi i la fotocatàlisi. A més, des de la seua creació en 1998 dirigeix el grup de Materials Moleculars de la Universitat Jaume I.

Finalment destacar que Rosa Llusar Barelles és coautora de mes de cent setanta articles científics en revistes internacionals d’alt impacte i ha dirigit onze tesis doctorals.

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí