Sud-àfrica posa contra les cordes el camp valencià

0
814

L’acord de lliure comerç ha causat pèrdues milionàries i ha portat a la presència a gran escala de fruita procedent de tercers països

Un dels productes més importants i característics del País Valencià són els cítrics, principalment les taronges i les mandarines. També és un sector clau de l’economia valenciana: representa el 8% del total d’exportacions, cosa que converteix el territori en el primer exportador de cítrics del món.

El País Valencià produeix tres milions de tones anuals de cítrics i representa el 69% del total d’exportacions d’aquest producte de l’estat espanyol. Factura prop de dos-cents milions d’euros i dóna feina a més de 30.000 treballadors. Produeix, principalment, mandarines (50%) i taronges (45%) i, en menor mesura, llimones (menys d’un 1%). La internacionalització ha estat un factor clau per a la supervivència del sector.

Però el sector es troba en una cruïlla d’ençà que el 2016 es va aprovar l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Sud-àfrica. Aquesta temporada, les pèrdues han estat gairebé de noranta milions d’euros. I n sembla pas que ni l’estat espanyol ni la Unió Europea vulguen corregir aquesta situació.

Un acord que ha capgirat el sector
L’octubre del 2016, va entrar en vigor l’acord entre la Unió Europea i els països de la Comunitat pel Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (Sud-àfrica, Moçambic, Namíbia, Botswana, el Regne d’eSwatini i Lesotho). Un document de prop de 2.500 pàgines que incloïa dues mesures molt negatives per als cítrics valencians.

La primera, ampliava el període d’importació de cítrics sense aranzels fins al 30 de novembre (abans era fins al 15 d’octubre). La segona, eliminava progressivament aquests aranzels, que en un principi eren del 16%, fins a la desaparició total el 2026.

Cal remarcar que Sud-àfrica és el segon exportador de cítrics del món. Les associacions de llauradors i Compromís ja van alertar que aquest acord seria nefast per a l’economia valenciana. Però vuit diputats del PP i un d’UPyD van votar a favor de l’acord i, a més, nou diputats del PSOE es van abstenir.

Tones de cítrics exportades el 2015. Dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i de l’Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana.

El problema arriba per mar
Els efectes de l’acord entre la Unió Europea i l’Àfrica Meridional ha estat immediats. En la primera part de la campanya d’enguany, la Unió de Llauradors ja ha denunciat que ha tingut pèrdues de 134 milions d’euros. D’aquestes pèrdues, un 65% té a veure amb aquest acord i és degut, fonamentalment, a la presència massiva de fruita de tercers països, principalment de Sud-àfrica. L’altre 35% de les pèrdues són a causa de l’efecte de les pluges i inundacions.

Paral·lelament, les importacions de cítrics sud-africans a la Unió Europea han crescut força. El 2017, se’n va importar un 9% més que l’any anterior, especialment els mesos de setembre i octubre, amb un creixement del 41%.

Evolució de les tones de cítrics exportades per Sud-àfrica.

D’acord amb les dades, el creixement és evident, però, a més, aquest nou mercat també ha comportat el creixement de la superfície de cultiu a Sud-àfrica: un 11% d’ençà de l’acord.

Per a seguir llegint ací

vilaweb.cat

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí