CARME ROSARIO: «Estic convençuda que molta gent que ha entrat a l’església de Quart no s’ha persegu de la làpida funerària del Comte d’Almenara que està allí»

0
1184

Diumenge passat, dia 28 d’octubre, es va realitzar la ruta «Els senyorius a la Vall de Segó», organitzada pel Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí. La historiadora, Carme Rosario, va fer de guia.

Important assistència a la ruta arribades des de moltes localitats de la comarca, les quals van poder apreciar i gaudir del patrimoni existent en la Vall de Segó.

Es va iniciar la ruta en la plaça d’Almorig de Faura, d’allí a Benifairó, després a Benavites, per a passar a Quartell i finalitzant a Quart.

A continuació poden escoltar a Carme Rosario, en un resum sobre el vist durant la ruta. També podran veure un vídeo amb imatges del recorregut.

Posteriorment a l’entrevista i vídeo de fotos, poden llegir uns comentaris realitzats per Sergi Arrando, investigador.

 

El passat mes d’octubre, entrant en Ràdio Vall de Segó, vaig vore aquest anunci que me va alegrar el dia, ja que es plantejava una visita guiada al patrimoni de La Vall de Segó era una idea interessant, i a mes la persona que duia endavant la iniciativa es una persona jove, amb una bona formació històrica com vaig poder comprovar al llarg de l’excursió.

Cal dir en primer lloc, que me va cridar l’atenció per varios motius:

a) Una associació de Sagunt, centrada en el patrimoni, tenia la curiositat de promocionar la visita.

b) Es va fer una campanya  amb el cartell en què escomençe aquest article.

⦁ Es va promocionar en una entrevista que Enric Rey li va fer a Carme Rosario en Ràdio Vall de Segó.

c) La persona que duia endavant l’activitat es molt jove.

A mes, el boca-orella també va anar funcionant, així que me vaig organitzar per poder anar i conèixer de primera mà aquesta interessant iniciativa.

A les 10 del del matí vaig aparcar el cotxe prop del Celler. Vaig observar que ja hi havia cap a 50 persones, algunes conegudes del poble, però, també persones majors, joves, matrimonis amb xiquets xicotets…..alguna persona més endavant me va dir si alló era una boda!

Quan Carme ens va convocar enmig de l’aparcament “algunes persones el coneixen amb el malnom de Txernobil”, anava ben preparada, amb un parell de fotocòpies que previament havien repartit els membres de l’associació on entre altres coses es donava informació de les cases nobiliaries de cada poble i el microfon-altaveu que li permetia parlar amb la potència suficient per poder entendre les seues paraules (de vegades el trànsit de vehicles o la intervenció d’algun xiquet plorant no ho permetia).

Ens va informar de l’activitat i ens va encaminar a la Plaça d’Almorig on va fer una explicació dels origens musulmans d’algunes poblacions de La Vall de Segó,  tot seguit vam anar cap al Palau del Comte de Faura, únic edifici d’aquestes característiques que hui dia encara esta en bones condicions i habitat, on va fer una interessant dissertació.

Tot seguit, vam enfilar cadascú com va poder amb els cotxes cap a Benifairó, on vam visitar el Palau dels Vives de Cañamas i on Carme Rosario va donar les interessants explicacions al voltant de l’edifici. Allí vaig saludar a Maria Vicenta Pérez, una miqueta delicada de salut, que ens va acompanyar amb el seu home a vore el Palau per fora.

En acabar, tots cap a Benavites a vore la Torre de les quatre cultures, ja que hi conserva restes dels romans, graffitis musulmans, làpides jueves i va ser construida en temps de domini cristià. Imagine el poble una miqueta extranyat amb l’allau de cotxes i les prop de 100 persones passejant, fent fotografies, etc.

Text : TORRE DE BENAVITES O DE LES QUATRE CULTURES

Vull remarcar que allí estava Peñarroja, el croniste oficial de la vila, que ens va donar triptics informatius al voltant de la torre i va ser l’edifici que vam visitar prou a fons. Tanta gent hi havia que Carmen Rosario va haver de fer dos torns per pujar i donar les explicacions pertinents.

En este punt de la visita ja me vaig despedir, agraïnt-li a Carmen Rosario la iniciativa.

Per concloure, pense que cal dir públicament que va ser un éxit de convocatòria, amb persones de totes les edats, de Les Valls, de Sagunt, del Port, etc. i que és una iniciativa que caldria repetir i recolzar.

Sergi Arrando

9 de Novembre de 2018

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí