Juan Lacruz amb les seues mans artesanals i beneïdes reprodueix el Patrimoni de les Valls

0
1094

Juan Lacruz Forner, va nàixer en la localitat de Quart de les Valls l’any 1941 i ara veí de Benifairó de les Valls. Res més finalitzar el col·legi als seus dotze anys, es va posar a treballar de obrer. Tota la seua vida dedicat a la construcció amb els seus 38 anys d’obrer fins a arribar als seus 50 anys d’edat on canvia de treball per a portar el manteniment d’una empresa. Amb aquest treball va arribar a la seua jubilació.

Ja en la seua jubilació inicia les seues primeres pràctiques manuals i és quan s’adona de la seua habilitat amb les seues mans fins a arribar a realitzar les espectaculars reproduccions de patrimoni religiós, i no religiós, dels pobles de les Valls.

La casa Prentoni, carrer Major 73 de Benifairó de les Valls, alberga en el seu interior una important part de la col·lecció de maquetes dels monuments més representatius de la Vall de Segó de l’autor Juan Lacruz Forner.

Xicotet text del llibre: Convent del peu de la Creu i Sant Sepulcre de Quart de les Valls, de José Queralt Diana, Cronista oficial de Quart de les Valls.

Les primeres notícies que posseïm de la vinguda dels religiosos Servitas a Quart, daten de principis del segle XVII. L’any 1602 van arribar els primers frares, instal·lant-se en alguna casona propietat dels Próxita, i prendrien un primer contacte amb el procurador del senyor territorial o amb ell mateix, per a comprovar “in situ” si el terreny els convenia per a les seues finalitats, així com la quantitat i qualitat de les donacions per a la fundació del convent i l’església.

Sabem que davant la lentitud i dificultat per a repoblar els camps i ocupar els humils habitatges que s’estaven deteriorant arran de l’expulsió dels moriscos, la gran part dels predis estaven sense conreu per falta de braços, amb el consegüent crebant econòmic tant per als interessos dels senyors territorials, com per a les arques de l’erari públic, i per tant del país en general.

A continuació podran escoltar a Juan Lacruz com ens compta detalls de cada obra, acompanyat de fotografies.

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí