Malalties de gossos; erliquiosis canina transmesa per caparres – Susana Vidal, veterinària

0
1175
 Susana-1  Enfermedades-de-perros-erliquia-o-erliquiosis-canina-transmitida-por-garrapatas

Escoltar Àudio

Les caparres dels gossos provoquen diverses malalties, entre elles la Erliquiosis Canina, una malaltia infecciosa severa que ataca a gossos, causada per bacteris del genere Ehrlichia, sent la principal a Ehrlichia canis. En rares ocasions afecta a gats o humans, però no és impossible.

La malaltia apareix més a l’estiu, ja que les caparres necessiten calor i humitat per a la seua reproducció. Si el teu gos es presenta apàtic, trist i amb comportament diferent, llisca a continuació, més detalls sobre erliquiosis canina.

La malaltia és transmesa d’un gos contaminat per a un gos sa a través de les caparres. El parasit anirà afectant els glòbuls blancs de la sang, les cèl·lules de defensa de l’organisme del gos.

Els símptomes de la erliquiosis canina es presenten en tres fases diferents, depenent de la reacció de l’organisme del gos a la infecció. La fase aguda és quan el gos té febra, falta d’apetit, pèrdua de pes, sagnat nasal, sagnat urinari, vòmits, taques roges en la pell, dificultat respiratòria i tristesa. Símptomes que apareixen entre 1-3 setmanes després de la infecció. És possible que àdhuc tinga caparres i pot transmetre la malaltia.

La fase clínica dura de 6-10 setmanes. El gos no demostra cap símptoma clínic, solament alteracions en els exàmens de sang. En alguns casos pot presentar inflor en les pates, pèrdua d’apetit, mucoses pàl·lides, sagnats, ceguesa. Case el sistema de defensa de l’animal no siga capaç d’eliminar la bacteria, el podrà desenvolupar la fase crònica de la malaltia.

La fase crònica té símptomes més fàcils de detectar com a pèrdua de pes, abdomen sensible i adolorit, augment de la melsa i fetge, depressió, xicotetes hemorràgies, edemes en els membres i facilitat de contraure altres infeccions. La malaltia assumeix característiques de malaltia autoinmune i pot comprometre el sistema immunològic.

El gos presenta els mateixos símptomes de la fase clínica, a més de pneumònia, diarrees, problemes de pell.

La presència de la caparra és rellevant per a confirmar que el teu gos té la malaltia. El diagnostic haurà de ser donat pel veterinari, que farà proves de sangs i testes per a detectar la erliquiosis canina.

El tractament de la erliquiosis canina pot ser realitzat en qualsevol etapa, és fet a força de medicaments, sobretot antibiòtics. Algunes vegades hi ha necessitat de sèrum o transfusió de sang, depenent de l’estat del gos. Del seu estat també dependrà el temps del tractament, pot ser de 21 dies fins a 8 setmanes.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí