En un d’eixos dies que et pots alçar bé, et criden per telèfon i et diuen; han tallat els quatre oms del molí de baix, la primera sensació és de malestar en l’estómac, després, expressió, collons! qui ha pogut ser?, et ve un davallada d’impotència i al final arribes a la mateixa conclusió de sempre. Interés de qui?
L’Ajuntament de Benifairó de les Valls és propietari del molí, ho va comprar, fa sobre els huit anys, amb la intenció de restaurar-lo.
Açò esta sent com un guió dirigit pel director Alfred Hitchcock, sabem qui ha ordenat agafar el xerrac, però no sabem realment el motiu de l’orde aplicada.
El que sabem és:
Un propietari limítrof amb el molí i dos propietaris més limítrofs amb l’anterior, quan el barranc del Codoval porta aigua, per pluges, els camps d’estos s’inunden d’aigua. Fa sobre un any els tres propietaris van sol·licitar als Ajuntaments de Faura i Benifairó, Junta d’Aigües de la Font de Quart, Mancomunitat de les Valls i a la Confederació Hidràulica del Xúquer, autorització per a la neteja del tram, des de l’entrada fins a l’eixida del molí, que segons ells és barranc.
Segons els propietaris, l’Ajuntament de Benifairó rep l’autorització de Conselleria per a la neteja sol·licitada i la dita autorització ha d’estar trenta dies publicada en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament, com així ha sigut.
Pareix que ningú va fer cap consulta ni al·legació a esta autorització.
Acabat el termini, l’Ajuntament ordena tallar els oms.
Fins ací, el guió pareix prou clar, però apareix el suspens. Arriben les protestes i ningú sap res del que ocorre i tots es volen justificar.
Per exemple:
Comentaris de Toni San Francisco, alcalde de Benifairó.
En un article, que s’adjunta còpia, publicat en el periòdic Levante, del dia 28 d’agost, per mitjà d’Acció Ecologista, l’alcalde de Benifairó, Toni San Francisco va dir “la tala l’havien fet els propietaris dels camps limítrofs amb permís de la Confederació i de la Conselleria, basant-se en un antic projecte que, segons pareix, ara es vol reprendre per a fer un desaigüe del barranc del Codoval”, continua dient que “se tracta de recuperar el traçat original del barranc que va ser interferit per un dels propietaris del Molí fa 70 anys amb la intenció de tindre un accés directe a l’immoble, açò provoca que l’aigua desembocara en els camps limítrofs, que seguixen inundant-se quan hi ha avingudes a causa d’esta desviació i després de diverses peticions, la CHJ ha aprovat la volta del barranc al seu estat original”.
Contradiccions:
Primera: Diu que la tala la van fer els propietaris, no va ser així, va ser l’Ajuntament. Ho va intentar amb els treballadors de l’atur i, com l’altura dels oms era considerable i perillosa, l’Ajuntament va contractar una empresa que es dedica a aqueixos menesters.
Segona: La veritat és que el permís ve de la Confederació i de la Conselleria, però ací les següents preguntes:
- Perquè van sol·licitar els propietaris autorització als Ajuntaments de Faura i Benifairó, Junta d’Aigües de la Font de Quart i Mancomunitat dels Valls i aquests les van concedir?
- Quan se sol·licita un permís a una institució és perquè ella és qui t’ho té de concedir, no?, estes institucions quelcom haurien de dir?
Tercera: Diu que és un antic projecte que es vol reprendre per a fer un desaigüe del barranc del Codoval i continua dient que: es tracta de recuperar el traçat original del barranc que va ser interferit per un dels propietaris del Molí fa 70 anys amb la intenció de tindre un accés directe a l’immoble.
-Fa 70 anys, el que va ocórrer és que el propietari del camp confrontant amb el molí, va tindre un plet amb el propietari del molí, per aquest terreny que es diu, «anava el traçat original del barranc». Doncs bé, la justícia li va donar la raó al propietari del molí.
Estem convençuts que existien altres solucions per a fer el desaigüe, sense necessitat de llevar els oms de 80 anys cadascun, per exemple: tallar sis tarongers del seu camp, ja no agradava la idea..
Comentaris de Joan Vea, regidor de l’Ajuntament de Benifairó, d’Esquerra Republicana.
En la seua publicació en el periòdic Levante, la qual s’adjunta, diu: “La pèrdua d’estos oms negres suposa una pèrdua molt important en el patrimoni natural del poble”. Continua dient: Que el dia 26 d’agost li informen que havien tallat un om del Molí i a continuació diu que el dia 27 li arribava una notícia pitjor: els havien tallat tots. Immediatament es va dirigir a l’alcalde, que li va informar de l’existència del projecte.
Preguntes:
- Sent regidor perquè no estava al corrent del projecte?.
- Perquè no acudeix el mateix dia 26 a preguntar-li a l’alcalde? s’haurien pogut salvar la resta?
Hi han molts més regidors i cap ha dit res i els propietaris que defenen els seus interessos i estan aconseguint les seues sol·licituds diuen menys, en definitiva tots són núvols per a cobrir el sol.
Segur que el inspector Colombo, haurà de treballar de valent per a saber realment el que ocorre. L’única cosa clar és que els oms ja no estan. Els Ajuntaments fan moltes campanyes del dia de l’arbre, acte important per a la reforestació, amb la mala sort que per la sequera la majoria moren, i uns oms de 80 anys en perill d’extinció i a més en un entorn que podria haver sigut espectacular amb el Molí restaurat, segons promesa de l’Ajuntament, hagen sigut tallats.
Situació actual, que vos pareix?