Presentació dels treballs de memòria històrica a Quart de les Valls

0
216

El DIJOUS 26 d’OCTUBRE, a les 19.30h, a la CASA DE LA CULTURA, Jornada Informativa i Participativa .

Es posarà en valor els vestigis de relevància local de la Memòria Històrica i Democràtica del poble.

PRESENTAREM:

– El resultat de l’estudi del refugi de la Plaça del Pòpul amb el georradar (FAREM PÚBLIQUES LES TROBALLES).

– El catàleg dels vestigis de relevància local al poble dels períodes de la II República i Guerra Civil.

– Els panels i les senyalitzacions de llocs relevants al poble i d’altres com la topominia històrica dels noms dels carrers.

– Presentarem i repartirem mapes i fullets informatius de les rutes dels refugis i camp de concentració.

L’Ajuntament de Quart de les Valls i l’Associació memorialista «El Molí» realitzaran una jornada informativa i participativa en materia de memòria democràtica el proper dijous dia 26, a les 19:30h, en la Casa de la Cultura.

La subvenció de 14.326,40 €, de la ja desapareguda Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que ha rebut l’Ajuntament aquest any, a servit per a completar la segona fase del Catàleg dels Espais de Memòria Històrica i Democràtica a la localitat. En aquesta segona fase s’ha conseguit poder continuar amb els treballs de la georreferenciació del refugi antiaeri de la Plaça del Pòpul, la senyalització de la ruta dels refugis; la realització de fullets i mapes per a la seua difusió i es farà la jornada de participació pública local, associativa i institucional el proper dijous. Tot aquestos treballs han estat relacionats amb el perìode des de la plocamació de la II República fins el inici de la guerra (1931/1936). D’aquesta manera es podrà documentar seus de partits polítics, seus de sindicats, l’obra com la font de la plaça major, inaugurada per portar l’aigua potable al municipi, la toponimia dels antics noms dels carrers, la compra de l’actual Casa de la Cultura, entre altres.

Aquesta subvenció ha donat continuïtat a la de l’any 2022, on l’ajuntament de Quart de les Valls també va rebre 12.622,72 euros i es va destinar per a la primera part de l’elaboració del catàleg sobre el patrimoni existent al municipi; per a la primera fase de georreferencia de rutes vinculades al patrimoni de la Guerra Civil; per a la realització de conferències, per a jornades de participació pública amb associacios i institucions; per a la senyalització i posta en valor dels refugis urbans, per a la difusió pública del patrimoni bèlic, mitjançant la realització de follets o mapes informatius i per l’estudi i localització del refugi antiaeri de la Plaça del Pòpul, mitjançant tècniques geofísiques. Aquesta primera subvenció tocà el perìode comprés des de l’inici de la guerra civil fins el final i ens van poder documentar els refugis a la localitat i el camp de concentració franquista que va existir al muncipi.

Tot aquesta tasca obri un horitzó de posibiliats a l’hora de confeccionar rutes didàctiques que facen comprendre i coneixer als veins i veïnes aquest període històric contemporani.

Des de l’Ajuntament de Quart de les Valls i la regidoria de Memòria Democràtica continuaran apostant per aquesta materia en el futur i es lamenten per la desició del nou govern autonòmic del Partit Popular i VOX per l’eliminació d’aquesta Conselleria que tan beneficiosa ha sigut per a la localitat.

També reconeix i agraix la llavor imprescindible de l’Associació Memòria Històrica Quart de les Valls «El Molí» per les seues investigacions i edicions dels estudis que han fet posible poder demanar aquestes subvencions i a la Conselleria extinta per la seua col•laboració i implicació pel patrimoni comprés durant aquest període i per la defensa de la tant necessaria memòria democràtica al nostre país.

 

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí