Les casualitats de la vida em va portar a provar un meravellós soufflé, el soufflé de Amparín «La Valenciana».
Amparín Forner Beltrán, ho va aprendre de la seua àvia i, ella, ha seguit fent-ho per a la seua família. A Miguel, el seu marit, li agradava molt, als fills i néts, també. A la nora, segur que també, encara que el tipet s’ha de mantenir.
Alguns veïns, fa molts anys, també ho van provar, ho recordaven; crec que primer en el paladar i després en el record. Fa molts anys, a Faura, va estar de metge Dº Luis Espinosa, va ser veí de Amparín, també ho va provar.
A inicis de l’any 2017, parlant amb la meua volguda amiga Lupe Espinosa, filla de Dº Luis, va eixir a relluir el soufflé de Amparín. Em va dir que li agradaria tornar-ho a menjar i saber com és la seua elaboració. Doncs bé, parlem amb Amparín i, ella molt gustosa, va venir a la cuina del rei i ens va delectar amb el seu espectacular soufflé. Lupe li va fer de marmitó. Jo, ho vaig provar.
A continuació podreu veure la seua preparació per mitjà d’un vídeo, els ingredients necessaris i passos a seguir.
VÍDEO DE PREPARACIÓ DEL SOUFFLÉ DE AMPARIN «LA VALENCIANA»
INGREDIENTS
– Sucre – Un llimó – Llet sencera – Mantega – 8 ous – Maicena |
MANERA DE PREPARAR-HO 1º.- Es dissolen 8 cullerades rases de sucre en el suc de mig llimó. 2º.- Es dissolen 8 cullerades rases de sucre en 450 cc de llet i se li afig una escorça de llimó. 3º.- S’unta un motle redó amb mantega i, a continuació, sucre ben repartit per la mantega que cobreix tot el motle. 4º.- Es baten 8 clares d’ou a punt de neu després, s’afigen 8 cullerades rases de sucre i se segueix batent fins que estiga ben ferm. 5º.- Es barregen 8 rovells d’ou amb 200 cc de llet, després se li afig 2 cullerades soperes de maicena. Amb una cullera es dissol la maicena i després es cola. 6º.- Es posa al foc la llet amb el sucre i l’escorça de llimó, i quan comença a bullir es retira l’escorça de llimó i se li afigen les gemmes barrejades amb la llet i la maicena. Es regira sense parar fins que tinguem la consistència d’unes natilles. 7º.- Es fa caramel líquid i es tira sobre el punt de neu removent molt poc. 8º.- S’aboca la mescla en el motle, prèviament untat amb mantega i sucre, i es fica al forn durant cinc minuts. El forn només encès per la part baixa de la safata amb el motle. S’apaga el forn i deixar el motle cinc minuts més dins del forn. Abans de posar el motle al forn, aquest ha d’estar a una temperatura de 150 graus, i en el moment de col·locar el motle, dins del forn, a 200 graus. 9º.- Es trau el motle, ja fet, del forn i es bolca en un plat, després es recobreix amb les natilles que ja tenim preparades. |