EL PIC DELS CORBS (Sagunt) – En Les Valls també l´anomenem l´AIXEBE

0
2308

Reconstrucció d’un ur en el museu de la Valltorta

sergi-arrando
Sergi Arrando

Ens imaginem als rodadors intentant fer-li un “pase” a un animal com aquest? Pues per ací van campar els urs i els nostres avantpassats sembla ser que  els van caçar . L´altura  a la creu era d´entre un metre seixanta a un metre vuitanta, però, podien arribar als dos metres. Sembla ser que l´excés de caça i la destrucció del seu hàbitat va conduir a la seua extinció.

Dins l´itinerari dels jaciments arqueològics de la Vall de Segó, de la seua àrea d´influència o mes be, que dins del radi d´acció dels primers pobladors de la comarca, la Vall de Segó va ser un dels llocs per on passejaren, van recollir  menjar o van caçar les persones que van viure en este indret vull fer esment del jaciment del Pic dels Corbs. Cronològicament està datat en el Bronze valencià, és a dir el període abans del ferro on va sorgir la cultura ibèrica contestana per aquests llars. Per a les persones que els agraden els bous, dir-los com a curiositat que per les nostres terres van campar lliurement els urs, (uros en castellà), amb una grandària molt superior als bous actuals i que encara existien en els temps que els habitants del Pic dels Corbs van viure. En primer lloc, recordar que hi ha un trebalfOTO-1l de Martín Almagro Gorbea que du per títol: “El Pic dels Corbs, de Sagunto, y los campos de urnas del N.E. de la Península Ibérica” publicat en la revista  Saguntum num. 12 publicat per la Caixa d´Estalvis de Sagunt en 1977. En segon lloc reproduiré una entrevista a Facundo Roca Ribelles, descobridor del jaciment cap a 1955, en el CP Benavites que Vicent Campos (Director del CP Benavites), va penjar en el seu blog, que pense és força interessant i a qui li vull agrair la seua col·laboració:

“El Pic dels corbs és una muntanya situada entre Sagunt i les Valls a la comarca del Camp de Morvedre. Fa uns anys Facundo Roca, arqueòleg saguntí, va descobrir als anys 70 restes d’un poblat de l’Edat del Bronze i després seria habitat per altres cultures com els fenicis.

Temps més tard la doctora Amparo Barrachina comença el treball al jaciment on recuperà ceràmica, ossos, i parets que serien les cabanyes. Les troballes ens mostren com vivien, els hàbits alimentaris, la vegetació i la fauna. També es trobà un molí i un forn. La troballa d’un gra carbonitzat, el qual amb el mètode del carbó 14 determina l’edat del poblat amb l’ antigüetat de 3000 anys.

Al costat del Pic dels Corbs, es va construir un abocador de fem, ara està tancat. Però la seua construcció provocà la pèrdua irrecuperable de part dels jaciment.

A l’actualitat es vol recuperar i explotar-lo per al turisme no massificat o per les escoles.

El dia 5 de novembre del 2011, Facundo Roca i el seu fill Marcos Roca, varen visitar l’escola de Benavites. A les tres de la vesprada començà la reunió tan esperada pels alumnes de tercer cicle del CRA BENAVITES QUART DE LES VALLS.

Foto-2
Facundo Roca, visita l’escola de Benavites

Durant els primer mesos del curs, els alumnes han estat estudiant la prehistòria i en concret el jaciment del Pic dels Corbs, lloc on s’ha trobat un poblat de l’edat dels metalls, on Facundo Roca va ser el primer en descobrir que hi havia una troballa de gran importància com han explicat moltes revistes.

Als 92 anys, Facundo Roca encara té les ganes de transmetre coneixements i força per explicar la seua vida com arqueòleg. Ens portà diversos materials que ha trobat, com un pedra per a moldre cereals, trossos de ceràmica aràbiga, claus de ferro de l’època romana.

 

Els alumnes volien aprendre tant que la vesprada passa ràpida, ací teniu algunes de les preguntes que ens respongué:

Hi han més poblats prehistòrics?

El més important i estudiat és el del Pic dels Corbs, però encara que deien fins fa poc que no hi havia població al Neolític o Edat dels Metalls, per la zona hi han altres jaciments que es troben a la muntanya dels Estanys d’Almenara, altre a la caseta del Rector, prop de Quart, també s’han trobat restes a la muntanyeta del Cabeçol.

Encara existix el grup els del Cudol?

Explicà que el grup el formaren un grup de joves saguntins que tenien moltes ganes de difondre la història de la comarca i totes les setmanes passejaven per la comarca en busca de restes antics. Facundo Roca va ser el fundador i ara no funciona perquè tots són molt majors o s’han mort. Aquell grup forma uns anys després el Centre Arqueològic Saguntí, que encara fa una funció investigadora molt important.

Què és el carbó 14?

Ens diu que és un element que es troba als sers orgànics i que com passa el temps va disminuint la seua quantitat. Servix per tant per saber l’edat d’un os, menjar.. Per exemple, uns cereals que es van descobrir al Pic dels Corbs el van datar als 3500 anys abans de Crist, el que vol dir que hi havia humans a l’Edat dels Metalls vivint a les nostres muntanyes.

Encara seguixen les excavacions al Pic dels Corbs?

No, l’última va ser al 1978.

Quin tipus de pedra es que està a la taula?

Marcos Roca, explica que era una pedra de moldre cereals, faena que feien les xiquetes durant dos hores al dia. La pedra és una pedra de riu polida i un altra més menuda, també de riu,, que servia per xafar els grans i fer farina.

Quins ossos d’animals s’han trobat per la zona?

Els ossos són d’espècies com les actuals, porcs senglars, conills, raboses. Però hi havia un tipus de bou anomenat Uro, i que va existir fins l’Edat Mitjana. Era un bou salvatge que vivia per les marjals i fins poc caçaven els nobles.

index
Aquest jaciment, sempre estarà associat amb Facundo Roca (Q.E.P.D), que va faltar el 25 d’abril de 2015 als 95 anys, amb una vida sempre dedicada al patrimoni històric de Sagunt

Per últim, ens contà diverses troballes que ha estudiat, per exemple, ha trobat l’única làpida del món escrita en llengua ibèrica, grega i romana.

Els alumnes el despediren amb un gran aplaudiment i la firma estampada en les llibretes dels alumnes.“

Aquelles persones que desitgen aprofundir en el tema, cal dir-los que es va publicar el diari de treball de Facundo Roca en les excavacions de 1974 i 1978 en la revista Arse en el numero 30-31 publicat l´any 1996-97 amb una introducció de Emilio Llueca Úbeda, informació a la que podem accedir per internet escribint“ Poblado del Pic dels Corbs, Centro arqueológico”, en document PDF.

També informar-los que en la revista Braçal, editada pel Centre d´Estudis del Camp de Morvedre, en el num. 47 de l´ any 2013, de la pàg. 11 a la 34 hi ha un article d´Amparo Barrachina Ibañez titolat: “La Edad del Bronce en el Camp de Morvedre: El Pic dels Corbs de Sagunt.” on fa un estudi detallat de les últimes excavacions realitzades en el jaciment en les darreries dels anys 80 amb 12 campanyes d´excavacions sistemàtiques que van concloure l´any 2000.

Foto-3
Fotografia de les excavcions, Amparo Barrachina Ibáñez

L´any 2012 es va fer una exposició en el Museu de Sagunt de la ceràmica del Pic dels Corbs:

baixa
FOTOGRAFIA: EPDA

7Pic-dels-corbsgr

ARA ENS QUEDA ANAR D’EXCURSIÓ AL PIC DELS CORBS – BAIX TENIU UN ÁLBUM DE FOTOS

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí