Els municipis del Camp de Morvedre rebran 6 milions d’euros de la Diputació amb el nou Pla d’Inversions

0
781
  • El nou model de gestió provincial multiplica per dos les ajudes per a millorar infraestructures i serveis en els municipis. Els 15 pobles de la comarca tenen assignats 5.988.458 euros
  • El president, Toni Gaspar, assegura que el nou model “fomentarà la planificació en els municipis i reduirà la burocràcia administrativa”

 28/febrer/2020. Els municipis del Camp de Morvedre rebran 5.988.458 euros de la Diputació de València amb el nou Pla d’Inversions, que incrementa les ajudes que venien rebent els municipis per a millorar infraestructures i serveis, reforçant l’autonomia d’alcaldes i alcaldesses a l’hora de decidir la destinació d’estes ajudes.

La Diputació de València ha presentat este divendres, davant prop de 200 alcaldes i alcaldesses de la província, la proposta de nou Pla d’Inversions 2020-21, amb una dotació global de 140 milions d’euros que duplica les ajudes directes als municipis i constituix “la major inversió de la història” de la corporació als pobles valencians.

Així ho ha manifestat el president, Toni Gaspar, en l’acte multitudinari que ha tingut lloc al Palau Alameda. “Cada ajuntament de menys de 50.000 habitants disposarà de més recursos econòmics per a millorar el seu municipi, i seran els alcaldes i alcaldesses, al costat de les corporacions locals, els que decidisquen quines són les necessitats dels seus pobles i, per tant, a quines obres o actuacions destinen els diners”.

Acompanyat pel vicepresident i responsable de Cooperació Municipal i Cohesió Territorial, Carlos Fernández Bielsa, el president ha destacat la “important reducció de la burocràcia en la tramitació de les ajudes, fruit d’unificar diferents línies en un gran pla que ens permet ser més eficients i demostrar la capacitat transformadora i modernitzadora de la Diputació”.

Gaspar ha coincidit amb Bielsa a l’hora de posar en valor els principis d’autonomia, justícia, igualtat, eficàcia i sostenibilitat sobre els quals es basa esta proposta de pla bianual d’inversions que multiplica per dos, de 35 a 70 milions anuals, les ajudes directes als municipis. De l’explicació de la fórmula per a repartir les ajudes s’ha encarregat el diputat de Cooperació Municipal, que ha advertit als alcaldes i alcaldesses que la quantitat assignada a cada municipi “és pràcticament definitiva, encara que serà provisional fins que es concrete la informació sobre els plans d’igualtat i mobilitat”.

Els criteris

Carlos Fernández Bielsa ha detallat els criteris que justifiquen les quantitats finals incloses en la proposta de Pla d’Inversions de la Diputació, amb una part fixa, prorratejada de manera equitativa entre els 264 ens locals, que suposa el 34% dels 140 milions d’euros. A més, el 30% de l’ajuda es concedix en funció de la població i el 10% segons la superfície.

Les principals novetats són l’increment d’un 5% en les ajudes si el municipi ha desenvolupat el seu propi pla d’Igualtat; un 2% més pel desenvolupament d’un pla urbà estratègic; un 1,5% vinculat a tindre un pla de mobilitat sostenible i un altre 1,5% d’aportació específica per a municipis amb platges o litoral, recolzant als que patixen l’habitabilitat estacional.

Una altra novetat ressenyable, que afecta la suma total d’este pla bianual, és el 10% (14 milions d’euros) que s’adjudicarà de manera opcional a projectes que tinguen en compte els objectius de desenvolupament sostenible inclosos en l’Agenda 2030 de l’ONU i el govern estatal.

Els criteris objectius que es mantenen en la fórmula són la taxa de desocupació dels municipis (5%), el cost per la prestació de serveis públics (5%), l’existència de nuclis històrics amb valor patrimonial (2%), formar part del Pacte de les Alcaldies (2%) i una mesura correctora del 2% que reconeix l’esforç fiscal dels municipis en els quals es paguen més impostos.

En paraules de Bielsa, “el nou pla d’inversions suposa un esforç pressupostari per a dotar amb molts més recursos un programa unificat d’inversions en obres i serveis que dóna resposta a les necessitats dels municipis, el 70% amb menys de 5.000 habitants, amb dificultats per a resoldre les gestions diàries i amb dependència de les inversions supramunicipals”.

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí