Entrevista a Estel Bosó sobre la recuperació de «La Jota d’Almenara, Patrimoni Immaterial»

0
3061

Estic amb l’autora de la tesi sobre «Almenara Llauradora, jota de la marjaleta». Açò vol dir la recuperació de la jota d’Almenara, fet important per al Patrimoni Inmaterial, sobre tot, d’Almenara.

Sobre el Segon punt del Ple Ordinari de l’Ajuntament d’Almenara, del dimecres 9 de maig de 2017, de la petició sobre la Proposta d’Aprovació de Declaració Institucional «La Jota d’Almenara Patrimoni Inmaterial», presentada el 24 d’abril de 2017, per Estel Bosó, autora del projecte, indica que el presentador de la sol·licitud ha sigut realitzada per l’associació «Música Tradicional de Dolçaina i Tabal La Llavor d’Almenara». Aquesta associació, per mitjà de la seua pàgina de facebook, ha comunicat els fets reals del projecte. Pot ser una confusió de la Corporació, s’espera la seua modificació per al mateix ple del dia 9 de maig.

ESCOLTAR MELODIA

· Com va sorgir la iniciativa Estel?

La iniciativa surt arran de què Teresa Doménech em va comentar que estaria bé fer un estudi de la jota d’Almenara. Aleshores em vaig plantejar com elaborar-lo ja que comptava solament amb una gravació sonora de Vicenta Royo Bonet de la jota d’Almenara cantada a cappella.

· En què consisteix l’estudi?

L’estudi calia que incloguera per una part, una anàlisi de la jota completa, és a dir, transcriure la lletra, fer la partitura, l’anàlisi musical, l’anàlisi de la lletra, l’anàlisi del ball, a més d’elaborar gravacions de la música i de la dansa. D’altra banda, calia documentar el procés de recuperació de la jota d’Almenara i destacar la importància de les jotes i les danses a través de les fonts històriques. Tot açò per destacar la importància d’aquesta manifestació artística pròpia d’Almenara i amb la idea de dur aquest treball a Patrimoni Cultural Valencià amb intenció de declarar-la Bé Immaterial.

Perquè ja que tenim la sort de comptar amb una jota pròpia cal difondre-la i protegir-la…. i bé, jo puc escriure articles al respecte o fer xarrades o conferències però la millor protección i difusió que se li pot donar a un bé cultural és que siga inclòs en l’inventari de Patrimoni Cultural valencià.

· Com s’ha dut a terme l’estudi?

He gaudit molt elaborant aquest estudi (que per cert, eixirà publicat en el pròxim número de la revista Braçal del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre). En l’estudi han participat moltes persones, entre elles: Teresa Doménech que es va fer càrrec de les font orals, és a dir, l’elaboració d’entrevistes a persones del poble per saber més sobre els orígens de la jota: qui la va compondre?, quan va sorgir?, per què? etc. També, Lledó Royo i l’associació tradicional de dolçaina i tabal «La Llavor d’Almenara» composta per Helena Lapuerta, Raquel Dasca, Marta Lapuerta i Paco Lapuerta. Han elaborat l’estudi musical de la peça: l’elaboració de les partitures. L’associació ha fet l’anàlisi musical i la gravació de la melodia de la jota. També la col·laboració d’Anna Navarro i Sílvia Delgado de «l’Escola almenarenca de danses la Corona», ha sigut imprescindible per poder documentar i descriure tots els passos del ball de la jota. La meua tasca ha consistit per una part en la coordinació per poder redactar l’article i també com no podia ser d’altra manera fer-ne la vessant històrica del treball, documentar i narrar tot el procés de recuperació de la jota i l’aportació d’una recerca de documentació que mostra la importància de les danses i els músics en Almenara durant els segles XVI-XVII-XVIII, actius en pràcticament totes les celebracions, festes, actes socials, etc. I sobre tot i més important, conscienciar sobre la importància d’aquesta peça i la seua declaració com a Patrimoni Immaterial Valencià.

· Com ha sigut el procés per declarar-la Patrimoni Cultural Immaterial?

Bé, encara estem en procés… una vegada elaborat l’estudi em vaig posar en contacte amb un amic de patrimoni immaterial Francesc Llop i Bayo (amb una llavor a destacar sintetitzada en la seua web campaners.com). Vaig consultar-li el tema i em va dir que la millor opció era que en ple l’Ajuntament d’Almenara sol·licitara a Patrimoni Cultural Valencià la incoació de la jota d’Almenara com a Patrimoni Cultural de caràcter Immaterial i aportar l’estudi realitzat i les gravacions. Aleshores vaig elaborar una declaración institucional que va ser registrada el dia 25 d’abril de 2017 en l’Ajuntament aportant tot l’estudi perquè en el pròxim ple del dia 9 de maig es tracte el tema. Tinc l’esperança que tots el partits polítics donen suport a aquesta iniciativa «La jota d’Almenara Patrimoni immaterial».

Junt amb açò, volem difondre al màxim aquesta jota portar les gravacions i l’estudi a la fonoteca per a facilitar l’accés a tothom i fer unes jornades sobre la jota i la dansà a Almenara per donar-la a conéixer. Açò, però, encara està en projecte però eixirà en avant.

JOTA D’ALMENARA CANTADA A CAPPELLA PER VICENTA ROYO BONET – ANY 1996

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí