RECORREGUT PEL CARRER BON SUCCÉS DE BENIFAIRÓ – Mª Vicenta Pérez

0
1672

El carrer Verge del Bon Succés parteix del carrer Major i inicia el seu ascens cap a l’ermita de la patrona de Benifairó.

En l’ermita es conserva la imatge durant tot l’any, excepte els dos dies que ens acompanya en el poble.

Bon-Socces-1Les festes patronals giren al voltant de dos importants esdeveniments: la “baixada” i la “pujada” de la Verge del Bon Succés. La “Baixada”, en processó des de l’ermita, inicia les festes dissabte a la nit, envoltada de foc, de música, i de fervor. La “Pujada”, menys solemne, en el matí del dilluns, després de la Missa convida a l’esmorzar. La imatge original va desaparèixer en 1.936, l’actual, data de l’any 1.940.

Topònims del carrer:

Els nostres avantpassats la van conèixer com a carrer de l’Ermita.

Entre 1.931 i 1.939 presa el nom de carrer Pablo Iglesias i en el seu número 5 (l’actual biblioteca) va tenir la seua seu “la Societat Obrera de Socors” i la “Agrupació Socialista” que va sol·licitar l’alta en el PSOE en 26 de maig d’1.932, estant constituït el Comitè pels camarades:

1. Miguel Gamón Serra, (President)
2. Jose Peiró Sancho, (Vicepresident)
3. Pascual Peiró Sancho (Secretari)
4. Claudio Gil Vidal (Vicesecretari)
5. Jose Fuertes Cosme (Tresorer)
6. Ruben Mascarós Guillem (Contador)
7. Joaquin Mascarós San Felix (Bibliotecari)
8. Emilio Peiró Sancho (Vocals)
9. Vicente Montañana Garcés ( “ )
10. Mariano Lopez Salvador ( “ )
11. Vicente Gamón Serra ( “ )

Bon-Succes-2El 20 de desembre de 1939, en sessió ordinària, sent alcalde D. Ramón Gil Mascarós i regidors els senyors Joaquin Pérez, Joaquin Condomina, Francisco Forner, Bautista Gómez i Jose Meliá, s’acorda que el carrer Pablo Iglesias prenga el nom de la Patrona de Benifairó: Verge del Bon Succés.

En 1910, en la confluència del carrer del Bon Succés i el carrer de la Mercé es va construir el pou per a proveir a la població, prenent l’ajuntament la decisió d’eixamplar el carrer, en aqueix punt, pel perill que suposava per a les persones que omplien els cànters d’aigua el continu trànsit de carros. En la mateixa confluència i el mateix lloc que ocupa en l’actualitat, s’instal·la la Societat de Socors Mutus “La Mutual”. Encara que la Societat va nàixer el 19 de gener de 1923, la seua ubicació definitiva data de l’any 1.943 quan D. Higinio Musoles Ferrer, va cedir un solar de la seua propietat, solar que va anar més tard ampliat amb successives compres. Aquesta societat es dissol en 1.978 i en la seua seu, Calle Bon Succés nº 18 queda instal·lada la Societat Civil particular “CAFÈ – BAR LA MUTUAL” constituïda en data 10/04/1.969

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí