Gran notícia i important per als pobles de les Valls. Hui dia 28 de desembre, ha sigut publicat en el butlletí TBO, la pròxima construcció i restauració, en el 2017, de cinc necessitats, una en cada poble de les Valls.
Estem en uns temps on les corporacions locals estan prestant un interès especial a la participació ciutadana.
Davant d’aquesta important possibilitat que la ciutadania veïnal tinga l’oportunitat de poder proposar i opinar sobre les pròximes inversions a realitzar en el seu poble. S’ha realitzat una enquesta, pels carrers dels cinc pobles de les Valls, preguntant què inversió és la més interessant per al seu poble.
Les peticions amb més opinions a favor, en cada poble, han sigut les següents:
Per la important història musical de Faura, on en una època, van existir fins a dues bandes musicals; importants directors de música, amb carrer i plaça dedicada; pels orígens familiars directes del mestre Joaquín Rodrigo; pels professionals músics, per tota Espanya i, més lluny; de la important pedrera, ara, escola de música amb 150 alumnes i, com no, de la prestigiosa Banda Simfònica Societat Joventut Musical de Faura.
Els veïns de Faura consideren necessari disposar d’un auditori. La seua cultura ho reclama.
Benifairó – Restauració del Palau
Es tractava d’una edificació de planta quadrada, amb pati central i torres en les quatre cantonades. Avui solament es conserva la torre nord-est, mutilada en la seua part superior, i part de l’ala nord, amb la seua façana mirant al jardí. En l’Arxiu de la ciutat italiana de Gènova es conserven importants documents i plànols dels encàrrecs efectuats per Joan Vives de Canyamàs, entre 1605 i 1615, a l’arquitecte genovés Andrea Lurango.
Què us sembla la joia arquitectònica? Si no es restaura, el seu futur pot ser incert.
Quartell – Restauració del Palau
Edificat en 1741, l’organització d’aquest sever palau s’hereta dels palaus del gòtic valencià amb un pati central al voltant del com s’organitza tota l’edificació. La porta principal és de pedra i amb entrada suficient per als carruatges, sobre aquesta se situa el pis senyorial i finalment en la “andana” se situava tota la collita arreplegada en els horts dels senyors per a la seua conservació, manteniment i sobretot per a magatzematge de la seda. Al pati central s’obrien les quadres, l’entrada a l’hort del Palau, i dos habitatges per al servei. Per aquest mateix pati s’accedia a la planta noble mitjançant una escala circular amb decoració típica valenciana (avui dia derruïda).
Una altra joia arquitectònica en perill d’extinció. L’hem de deixar caure?
En aquests últims anys, el Club pilota de Quart de les Valls, en la modalitat de Galotxa, el seu primer equip, està sent de primera referència per a la resta d’equips.
També en les categories inferiors estan aconseguint grandíssims resultats.
El Club pilota de Quart de les Valls, enguany, guanya per segona vegada, en tres anys, el trofeu Corte Inglés.
En els últims quatre anys, els de Quart de les Valls, és l’equip a batre per la resta d’equips de la Comunitat Valenciana i, del món.
L’auge de la pilota, a Quart, està en un nivell altíssim. Es juga en el carrer València, carrer històric de la pilota, però, què passa? els temps canvien, tot exigeix canvis. Aquest esport no està exempt i necessita unes instal·lacions adequades per a la seua pràctica.
Els veïns de Quart, així ho han manifestat.
Benavites – Ascensor exterior en la Torre
La Torre de Benavites, Torre de la Senyoria o Casa del Marquès de Bèlgida. Està declarada de Bé d’Interès.
La torre medieval, va ser declarada monument històric artístic nacional el 9 de gener de 1981, després d’haver-la adquirit l’Ajuntament de Benavites amb la subvenció de la Diputació de València. És l’edifici més emblemàtic de Benavites i de la Vall de Segó.
No es pot descartar que a l’origen fóra una talaia musulmana, una torre amb caràcter defensiu i comunicatiu situada a mig camí entre les poblacions fortificades d’Almenara al nord, i Sagunt al sud.
En l’actualitat no és necessari la seua missió de defensa i està oberta, al públic en general, per a la seua visita.
La important afluència de visitants d’altres poblacions i la gran part de la població de Benavites, tenen un gran problema per a accedir, fins a la seua última planta, a 22’20 m. d’altura, per la dificultat de la seua escala. Estreta i graons molt alts, dificulten la seua accessibilitat.
La majoria de veïns de Benavites, per mitjà de l’enquesta, creuen en la necessitat de col·locar un ascensor exterior en la cara nord de la torre. En la foto es pot vore com pot quedar.
Mancomunitat
La Mancomunitat ha presentat, a la Diputació, un informe exaustiu de cada projecte triat, pels veïns de cada poble, indicant la justificació i necessitat per als seus veïns.
Els projectes aniran a càrrec de la partida creada per la Diputació, denominada “Projectes de Participació Ciutadana”.
S’espera que, per al mes de febrer, s’inicien les obres dels cinc projectes i, com a data de finalització, el dia 28 de desembre.
Un gran projecte, una gran participació, una gran realitat que, complicat serà, els vegem.
Hui és el dia 28 de desembre, dia dels sants innocents.
Sóc un innocent més i senc que, per un moment, l’alegria d’alguns, haja condit per les xarxes.