LA PLAÇA DEL MÚSIC FRANCISCO SEBASTIÁN – Quartell

0
1217

J.V.M. – Quartell

El músic Francisco Sebastián Langa va nàixer a Quartell el 5 de desembre de l´any 1921. Des de xicot, va ingressar a la banda de música, i després va cursar estudis de composició i direcció de banda.

L´any 1942 aprovà unes oposicions i va ingresar en l´estament musical militar; anys després, començà a formar part de la banda de la Divisió d´Infanteria Maestrat 32. També va actuar en algunes orquestres de música de ball i de festes, a partir de la década dels anys cinquanta.

Des dels anys 60, Francisco Sebastián començà a encarregar-se de la direcció de la banda de música de Quartell, de manera entusiasta, procurant formar músics educandos, perquè la dita banda arrivà a tindre només una vintena de músics i necessitava perdurar. Durant la década dels anys 70 dugué a terme la composició de tres pasdobles: El Mansegar, Paquito (en homenatge al seu fill) i cap a 1975 va escriure un pasdoble en homenatge a l´agermanament del municipi, titulat: De Quartell a Molina de Aragón, que és la ciutat on la banda de Quartell ha estat actuant des de principis del passat segle XX, durant les festes patronals de Molia de Aragón (Guadalajara).

A la década dels anys 70, va continuar la faceta de director de la banda de música de Quartell, que en aquells temps ni tan sols tenia una seu per a fer els seus assatjos, i anava ambulant pels edificis antics i en desús.

Francisco Sebastián persistia en la seua il.lusió, i, a més, va fer unes transcripcions de obres musicals per a la banda, com la obertura de Wagner, Tanhauser, i de Schubert la Simfonia Incompleta.

L´any 1976 va estrenar la obertura Frustración, que venia a explicitar la seua frustració anterior per voler formar una gran banda de múisica en Quartell, davant la incomprensió, el desinterés o el cansanci d´alguns. El seu esforç, però, va aconseguir que el ressorgiment de la banda fòra una realitat, i que poguera ser considerada com la principal alternativa cultural del poble de Quartell, més encara amb l´adquisició d´un local social propi on poder fer les acadèmies i oferir els seus concerts,( aconseguint més de dos centenars de socis per a la banda de música.) L´èxit va ser grandiós.

Malhauradament, el 11 de febrer de l´any 1977, Francisco Sebastián va morir, víctima d´una afecció cardíaca, al seu domicili de Quartell, i el soterrament va constituir una multitudinària mostra de condol popular, en agraïment al seu esforç per renovar la banda de música de Quartell.

Una década després, l´Ajuntament de Quartell li va retre un concert d´homenatge, i també li va dedicar la nova plaça situada al nord-est del municipi i que actualment porta el seu nom: la plaça del músic Francisco Sebastán Langa.

J.V.M.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí