La presència de l’esgrafiat barroc a Quart de les Valls

0
633

Carmen Rosario – Investigadora

La casa de cultura de Quart de les Valls en origen va ser l’església del poble, dedicada a l’advocació de Sant Miquel Arcàngel, la festa del qual es documenta des del segle XVII. Deixant l’anàlisi arquitectònic pròpiament per a futurs treballs, ens centrarem en aquest article a analitzar la decoració esgrafiada barroca que es presenta a l’interior. Una ornamentació que es va donar entre 1642 i 1712 en terres valencianes, segons Ferrer Orts.

L’edifici, que és Bé d’Interés Cultural i per tant gaudeix de la màxima protecció quant a patrimoni arquitectònic es refereix, es va alçar entre 1770 i 1780, i està construït a base de maçoneria amb pedra, pensada per a estar pintada, i unes cantoneres fetes amb carreus de pedra dolomítica que reforcen els extrems així com el sòcol de l’edifici. Tot i semblar un edifici bastant auster, la seua decoració interior, que es va pintar de blanc en intervencions posteriors, amagava les pintures d’esgrafiats en color roig, que van ser molt típiques en les ornamentacions barroques valencianes. Si volem veure algun exemple i paral·lelisme només cal atendre la decoració de l’església de Santa Maria dels Àngels de Benavites o l’església parroquial de Torres Torres, que sí que van invertir a fer un programa complet basat en l’esgrafiat.

spainvalenciabenavitesiglesiaparroquial04 benavites ww.jdiezarnal.com

Interior de l’Església de Santa Maria dels Àngels, Benavites.
Font: http://www.jdiezarnal.org

Aquesta moda estesa pel territori valencià es pot veure també a València, on esglésies que en realitat eren edificis medievals presentaven un programa que preveia revestir amb les noves corrents descendents de la Contrareforma, els seus temples. Un exemple d’açò és l’església de Sant Esteve Protomàrtir, al barri de la Seu-Xerea. L’esgrafiat va ser una moda que va aparèixer a mitjans del segle XVII i es va estendre entre les parròquies des de la diòcesi de Segorbe fins a alguns pobles d’Alacant.

Per a seguir llegint ací

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí