Lluis Ocaña, després de 81 anys de ser afusellat, torna a l’Ajuntament de Faura

0
1171

Lluis Ocaña Navarro va naixer el 23 de gener de 1906, fill de Lluis Ocaña Vicente i de Teresa Navarro Vidre. Es va casar a Benavites en boda civil el 26 de març de 1933 amb Francisca Diego Godos amb qui va tindre dos fills, Electra Ocaña Diego nascuda l’11 d’octubre de 1934 i Lluis Ocaña Diego nascut el 17 de gener de 1937.

En els fets de la sublevació franquista del 18 de juliol de 1036, va presidir el Comité del Front Popular de Faura, que va sorgir per donar resposta a la situació d’emergència que es va viure en tot l’estat enpanyol. A Faura, es va donar una situació de bicefàlia ja que tot i que l’alcalde Juan Amer va haver de cedir el poder al Comité, procurava controlar les seus accions per evitar «excessos», i el respecte que li tenien feia que la seua veu fóra escoltada moltes vegades.

El mes de gener de 1937 Lluis Ocaña Navarro va ser elegit president del Consell Municipal de Faura, deixant el càrrec el mes de d’abril de 1938 per a incorporar-se al servei militar en ser mobilitzada la quinta de 1927 pel govern de la República.

En finalitzar la Guerra Civil, va ingressar en la presó de Faura des d’on va passar a una de les de Sagunt i posteriorment a la Modelo de València.

L’any 1940 es va fer el judici en el Jutjat Militar núm. 2 de València on es van llegir els càrrecs i la sentencia de mort de Lluis Ocaña Navarro. El 23 d’octubre de 1940 va ser afusellat en la localitat de Paterna, on descansaven les seues restes mortals en la fossa comuna número 128. (1)

El passat dia 23 d’octubre de 2021, 81 anys després del seu afusellament, i en un acte emotiu, les seues restes mortals descansen en el cementeri Municipal de Faura (2). A continuació poden escoltar l’entrevista realitzada a la seua filla Electra i a la seua neta Sabina.

  • (1) Informació del llibre Llogarets número 2.
  • (2) Enregistrament sonor Toni Gaspar de Pascual Beltrán.

Podcast – Per a escoltar l’entrevista en el mòbil, tocar el text: Reproduir en Navegador

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí