El diumenge dia 14 de maig es va realitzar l’acte de Portes Obertes de Casa Penya.
Estic amb Pepe Espinosa, persona que va passar gran part de la seua infància, amb la seua barca, per les aigües de la marjal, ara voluntari.
Pepe, en qué ha consistit les portes obertes?
Ha servit per a ensenyar, sobretot, al Camp de Morvedre, tota la natura de la marjal, per mitjà natural; el sistema d’aigües, el més important del País Valencià; cóm s’ha de mantenir tot el funcionament hidrològic, tot açò, especialment, als xiquets.
Estarà la casa Penya oberta al públic?
La idea és tenir-la oberta i fer una escola de natura i, els 2 monitors que estan més els voluntaris, ensenyar els diferents aspectes de la zona. La idea seria crear dues èpoques per a realitzar activitats escolars de natura, una durant el curs escolar i l’altra en l’estiu, amb una durada de 15 a 20 dies. Així, l’alumne, aprendria a integrar-se en la natura per a conviure, valorar i respectar el medi ambient per mitjà d’un equilibri.
Una família podria visitar la casa Penya?
Sí, hauria de contactar amb els monitors, estan en la casa. Sol·licitar dia i hora i, els mateixos monitors, els podrien orientar. Hi ha un circuit des de la casa Penya fins al Estany d’Almenara que es pot gaudir. Existeixen unes fulles on indiquen com trobar els ullals d’aigua.
T’he vist perjar en una barqueta, es pot pujar?
Estem en pla experimental, volem crear una seguretat mínima. En aquest moment el circuit és molt xicotet, entre 500 a 1.000 metres, la barca és xicoteta, de 4 persones i el perjador. L’actual barca té poca estabilitat.
La idea és crear un circuit de 3 o 4 quilòmetres amb una barca de 9 a 10 persones més el perjador. Hem de netejar les sèquies i, la turbera, netejar tota la zona que està en el projecte. Creiem que enguany es podrà ampliar el circuit i poder recordar el recorregut de quan es feia l’arròs i albufera.
Tan segur estàs de què enguany es podrà obrir el passeig?
Si seguim amb les gestions que s’estan realitzant en l’Ajuntament i la Consellería, en un any es podrà obrir, comprar la barca i poder fer el passeig.
Tot açò estarà orientat a l’ensenyament en pràctiques agrícoles, són els que fan el treball de camp, nosaltres, els voluntaris, fem el manteniment. Esperem que els joves vagen agafant experiència per a substituir als actuals voluntaris avis.
Gràcies Pepe.