Opinió veïna de Quartell
En els últims mesos, els mitjans de comunicació es fan ressò de notícies d’okupacions d’habitatges. Això que sembla que només pot passar en grans ciutats i lluny de la tranquil·litat que envolta pobles com els de Les Valls. Però no, concretament Quartell actualment compta amb diverses vivendes okupades.
Durant el mes de maig es van produir desallotjaments d’alguns dels habitatges per ordre del jutjat de Sagunt, no de totes ja que algun dels okupes va presentar al·legacions als desallotjaments, continuant okupant així l’habitatge. Això ha fet que tornen a ser novament okupades. La deixadesa dels nous propietaris, grans “tenedors”, ha fet que la situació no s’arregle i continuem aguantant a nous okupes.
Aquestes okupacions generen inseguretat entre el veïnat de la població atès que en molts casos ni tan sols s’atreveixen a passar per davant de les vivendes en el recorregut que fins fa poc temps era habitual a la «ruta del colesterol» i passejades familiars al voltant de la població . A més de generar conflictes, brutícia en els voltants i deteriorament de zones comunes per la falta de civisme per part dels okupes.
La resposta des del consistori davant d’aquests actes és que no poden fer res i que tot està en mans de la Guàrdia civil i el jutjat.
Els habitatges okupats pertanyen actualment a el famós «banco malo» SAREB, el qual es va fer amb la gestió de les mateixes des d’aproximadament maig de 2021. Actualment tant el Sareb com la comercialitzadora dels habitatges, la immobiliària Haya, no responen davant la demanda del veïnat per poder accedir als habitatges tant en règim de lloguer com de compra, i viuen aliens a la problemàtica generada en la població.
La població es sent desprotegida dins d’aquest marc que permet l’okupació, sense cap suport per part d’autoritats i institucions, vivint en l’angoixa de com acabarà tot i aguantant el conflicte de forma permanent.
La situació i aquest marc no és que permeta l’ocupació, el que fa és protegir i afavorir els bancs que són propietaris d’aquestes vivendes.
Quin és el nombre de vivendes de protecció oficial en l’actualitat?