Susana Vidal, veterinària ens parla de la «Aprovació Llei de Benestar Animal Valenciana»

0
368

La nova llei aprovada, que actualitzarà l’anterior de 1994, considerarà per primera vegada a tots els animals com a éssers sintients i establirà el ‘sacrifici zero’, una mesura essencial que ja s’aplica en altres territoris com Catalunya o la Comunitat de Madrid. A més, la normativa aprovada garantirà el control i protecció de les colònies felines de tot el territori valencià.

Altres mesures que abasta la llei són la regulació de la reproducció de gossos i gats, que hauran de tindre com a mínim un any per a poder ser utilitzats per a això, el control exhaustiu de la implantació del xip identificatiu en animals de companyia o la prohibició d’algunes activitats esportives que suposen un tracte cruel cap als animals. D’altra banda, queden també prohibits els circs amb la presència d’animals de qualsevol espècie.

Una altra de les novetats més importants de la llei és que s’endureixen les penes per maltractament, amb sancions de fins a 45.000 euros en els casos més greus. No obstant això, els animals de companyia que fan tasques específiques d’assistència com els gossos de caça, els gossos guia o els animals de rescat no estaran protegits per la llei quan patisquen un accident o lesions durant l’execució de les seues tasques específiques.

PODCAST VÍDEO

A manera de resum, compartim els punts més destacables d’aquesta nova Llei:

 • S’implanta el sacrifici 0. En l’actualitat, solament Catalunya, la Comunitat de Madrid, País Basc i La Rioja han implantat el sacrifici 0.
 • S’implanta el mètode CER en gats.
 • Els gossos de caça i per a altres activitats específiques es queden dins de la llei.

Per exemple, obliga els caçadors a evitar la reproducció dels seus gossos llevat que siguen criadors inscrits. I els prohibeix mantindre’ls lligats permanentment. Són considerats, per damunt de tot, animals de companyia. Solament es fa excepció quan desenvolupen l’activitat específica.

 • Potència l’adopció dels animals abandonats amb accions formatives i comunicatives.
 • Esterilització com mig prioritari per al control poblacional dels animals de companyia.
 • Es perseguirà la cria i venda entre particulars d’animals de companyia i es regularan les reproduccions de gosses i gates.
 • Els collarets d’escanyament amb pues o elèctrics solo els podran utilitzar professionals.
 • Preveu la creació d’un registre de persones i entitats inhabilitades que hagen comés infraccions o delictes de maltractament cap als animals.
 • Una regulació més exhaustiva de la implantació del xip identificatiu.
 • La creació d’un consell assessor i consultiu en matèria de protecció d’animals de companyia, amb representants de veterinaris, cossos de seguretat i entitats associatives.
 • Es prohibeixen les atraccions firals amb animals lligats al tipus carrusels i altres similars.
 • També prohibeix el circ amb animals, siga com siga l’espècie.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí