Juan Carlos Castelló Meliá, catedràtic de filosofia amb el programa «TEMPS de TERÀPIA FILOSÒFICA».
Episodi 5 – Els pensaments negatius
- Quina importància tenen
- Els podem identificar o reconèixer?
- Característiques
- Com ens afecten a l’hora de viure
- Recursos. Què podem fer?
- El conte d’avui
- La cita filosofica
Per a escoltar el podcast en el mòbil, tocar el text: Reproducir en Navegador
Conceptualment podem dir que un pensament negatiu és una imatge, idea o frase enunciada mental o verbalment, que porta implícita una connotació no favorable del context en què es produeix o la situació en la qual ens agradaria veure’ns.
El cridaner del cas és que moltes vegades no som conscients de la seua creació, per la qual cosa emergeixen de manera automàtica.
Segons diferents publicacions, al llarg del dia som capaços de crear aproximadament 60.000 pensaments, dels quals el 95% sorgeixen de manera automàtica, sent similars en dies consecutius, i d’ells, el major percentatge són negatius (80%).
Inevitablement davant aquestes xifres ens preguntem com i per què es formen? ja que si són negatius: “no favorables”, el desitjable en molts casos, és poder canviar-los per a experimentar un resultat diferent. La resposta a aquestes preguntes no és única, ni tampoc absoluta.
Els nostres pensaments, formen part del nostre “mapa mental” que, juntament amb les creences, els valors, les regles, i el significat que atribuïm a les diferents experiències al llarg de la vida, constitueixen tots aquells aspectes que ens fan únics i diferents, i que determinen la nostra manera de percebre el món i l’entorn en què ens movem.
És sabut que una mateixa experiència o situació per a unes persones pot ser interpretada com a desagradable i molt estressant; uns altres en canvi, poden considerar la mateixa situació com un desafiament i l’estrés inherent a ella, com a motor per a superar-lo. Alguns exemples coneguts: parlar en públic, treballar en un servei d’Urgències, competències esportives d’alt impacte, esports de risc …..entre molts altres.