Colp de Calor – Un gos pot tindre greus danys en 10 minuts i la mort en menys de 20 minuts – Susana Vidal, Veterinària

0
505
 Susana-1 images

 Consells de la veternària Susana Vidal

Escolteu el àudio

La calor afecta als gossos amb molta més rapidesa que als humans. El seu mecanisme per a bregar amb els canvis bruscs de temperatura és diferent al nostre i no és tan eficaç.

És molt important ser conscient d’açò, la qual cosa a nosaltres ens sembla «un momentet» pot ser fatal per a un ca: quan fa calor, deixar a un gos en un cotxe amb les finestres tancades pot causar-li greus danys en 10 minuts i la mort en menys de 20 minuts.

Els gossos eliminen la calor de diverses formes: pantaixant (a través de la respiració), suant (a diferència dels humans, que suem per tot el cos, ells només ho fan a través dels coixinets de les potes) i a través de zones de poc pèl com la panxa (quan es tomben en superfícies fresques és precisament per a alliberar calor per conducció)

imgresEls colps de calor -hipertèrmia- afecten més als gossos més majors i als més joves. I als cans que ja de per si mateix tenen més problemes de respiració, els que són de morro camús (braquicéfalos): Bulldog anglés i Bulldog Francés, Carlino, Boxer, Pequinès…

Els gossos de pèl fosc tenen més risc de patir hipertèrmia que els de pèl clar, el negre absorbeix més la calor.

Si, a més, el vostre gos té alguna cardiopatia és primordial cuidar-lo i evitar riscos perquè solen pegar el baixó amb les calors i si el seu pronòstic és regular el resultat serà encara més greu, sinó fatal.

Quins són els símptomes d’un colp de calor?
Els primers símptomes no greus serien mareig, molt pantaix, feblesa, apatia… A partir d’ací, els símptomes greus són xoc i desmai.

Consells bàsics per a evitar la hipertèrmia
Mai, mai deixes al teu gos sol dins d’un cotxe o de qualsevol espai reduït, ni amb les finestres obertes. L’estrès que li pot produir l’estar solament és un factor de risc afegit.

Assegura’t que sempre té aigua fresca neta, que pot estar en l’ombra i que té algun lloc fresc en el qual tombar-se.

No li tragues al carrer i per descomptat no li faces córrer o fer exercici durant les hores de més calor. A més, caminar per l’asfalt quan està molt calent li pot causar cremades en els coixinets.

imgres1Intenta donar-li de menjar quan hagen passat les hores de més calor.

Si és de pèl clar, tingues en compte que el seu nas i certes zones del seu cos (orelles, on no tinga pèl, etc.) es poden cremar amb el sol igual que ens passa a nosaltres, li pots posar protector solar.

Què fer davant un colp de calor?
Si no tens temps d’anar a urgències immediatament, aquests consells poden ser molt útils en un primer moment. Però, sens dubte, si creus que el teu gos ha tingut un colp de calor has d’acudir al veterinari com més prompte millor.

– El més important és refredar al gos perquè la seua temperatura baixe fins a 39ºC

– Si estava en un cotxe o en algun lloc tancat on la temperatura és elevada, trasllada al teu ca en braços al més prompte possible a una zona on faça menys calor, a l’ombra.

– Banya-li amb aigua fresca, mai amb aigua gelada. Pots refrescar-li passant tovalloles humides pels peus, pel cos, pel coll, entorn del cap… Però no li cobrisques per complet amb elles.

– Venta-li.

– Humiteja-li la boca però no li forces a beure.

– Frega alcohol o passa un glaçó per les seues aixelles, engonals i clatell.

– Masajea la part inferior de les extremitats per a afavorir la circulació.

Si ja respira bé, es recupera i sembla estar millor no ho dubtes: al veterinari.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí