El foc de Bejís des de Jérica

0
1069

Uns dies abans d’iniciar-se les festes de Faura, vaig iniciar un xicotet viatge de descans i, sobretot, fugir de les altes temperatures que s’aveïnaven. Vaig viatjar a uns dels meus llocs preferits, Jérica i els seus pobles de l’Alt Palència. El viatge no va ser del tot el que esperava; vaig trobar el que buscava, tranquil·litat i benestar. Poc va durar, el foc ens va fer estar en l’aire i plens de preocupació per les persones que anaven sent desallotjades de les seues cases pel foc.

Un 16 d’agost, dia de Sant Roc en molts pobles de la comarca de l’Alt Palància i altres poblacions més, s’esperava una celebració, després de tres anys, com les seues tradicions es marquen. No ha pogut ser. El dia 15, des de la població de Jérica, s’apreciava fum per les muntanyes de Bejís. Algun mitjà aeri contra incendis passava pel cel de Jérica, però amb poca freqüència.

Començat el dia 16, el foc semblava controlat però, un canvi del vent en ple migdia, fa que tot canvie radicalment i el foc circule al seu lliure albir. Sobre les 14 hores, els veïns de la localitat de Bejís són desallotjats de les seues cases, el foc està molt prop dels habitatges. La freqüència contra incendis, aèria i terrestre, és constant. A les 17 hores, el foc arriba a la localitat de Torás i, ràpidament, a Teresa. Els seus veïns també són desallotjats i traslladats a la localitat de Viver. El foc arrasa quatre habitatges de Torás. Un camió de bombers és carbonitzat i tres bombers ferits.

A les 21 hores, el foc continua avançant i la localitat de Viver es confina, amb portes i finestres tancades per la gran quantitat de fum. A Jérica comencen a arribar els primers veïns evacuats del poble Teresa.

El foc continua avançant i, a les tres hores de la matinada, els veïns de Sacanyet són desallotjats de les seues cases. Una família arriba a Jérica.

El tren de llarga distància, amb destinació a Saragossa, arriba a un tram de via envaïda pel foc. La falta d’informació rebuda per la maquinista del tren i el pànic que condia entre els passatgers; reultat diverses persones amb cremades greus a l’hospital i va poder ser una autèntica catàstrofe.

A continuació poden veure un xicotet reportatge amb imatges des de Jérica i entrevistes als alcaldes de Teresa i Jérica, així com a diversos veïns evacuats de Teresa i Sacanyet.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí