EL METGE TABERNER, FA UN SEGLE, VA SALVAR  LA VISTA A  MOLTS XIQUETS DE QUARTELL

0
906

carrer del metge Taberner

J.V. M.-Quartell

Quartell té un carrer dedicat al metge Vicente Taberner, situat al nord-est del municipi, la personalitat del qual, com moltes figures a vegades oblidades o mítiques, queda diluïda en els records dels veïns més ancians, i molts transeünts desconeixen els motius o mèrits que haurien portat a l’ajuntament a la dita retolació.

Este carrer s’estén des del carrer del Mestre Cerdà fins al carrer de Polo de Bernabé, i se situa en la part de nova construcció del municipi, que data de  l’últim mig segle. Ara manté un breu trajecte que és el que utilitzen, de vegades, els cotxes fúnebres per dur els difunts al cementeri parroquial, encara que també servix d’accés, a la piscina municipal durant l’estiu.

El metge Vicente Taberner Bonora era natural de València, però es va casar amb la veïna de Quartell Avelina Rausell Jiménez, i  d’este  matrimoni  van nàixer diversos fills, Ángeles nascuda en 1902; Vicenta, nascuda en 1908, i Rafael nascut en 1909. El matrimoni va tindre el seu domicili a Quartell, en el carrer Major 21, a principis del passat segle XX. La memòria de les persones més majors el recorda com un metge molt singular en la forma de vestir, i relaten anècdotes pròpies del savi abstret «En una ocasió, va comprar peix a una venedora ambulant i se’l va guardar en la butxaca de l’abric que vestía».

ELS REMEIS  OCULARS

L’any 1904, va haver-hi una epidèmia de diftèria en la comarca saguntina. Segurament va afectar el cèlebre compositor Joaquín Rodrigo (la mare del qual, Juana Vidre, era oriünda de Quartell) que va superar la dita malaltia però les seqüeles posteriors li van fer perdre la vista progressivament, segons referix l’escriptor Társilo Caruana en el seu llibre biogràfic.

Veïns ancians de Quartell han recordat que el metge Vicente Taberner era «molt propens  a tractar malalties oculars utilitzant l’aigua del mar com a poderós desinfectant, la qual cosa li va portar a preservar la vista de molts xiquets de Quartell, encara que l’especulació veïnal porta a suggerir si el mètode del doctor Taberner haguera pogut evitar la ceguera del mestre Rodrigo si ho haguera tractat. És esta una elucubració arreplegada per l’investigador del Les Valls, Jesús Peñarrocha Altabella, que, amb tots les reserves, ha pogut sostraure dels contactes i tertúlies mantingudes amb persones ancianes de Quartell.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí