EXPEDICIÓ A FINLÀNDIA DE ISRAEL RODRÍGUEZ DIRECTOR DE L’IES LA VALL DE SEGÓ

0
1466

ENTREVISTA A ISRAEL RODRÍGUEZ, DIRECTOR

IES La Vall de Segó, Israel Rodríguez, director. Expedició a Finlàndia. Visita estructurada al sistema educatiu Finlandés (Erasmus+ KA1).

Del 23 al 29 d’abril de 2017 un grup de 120 professors de 16 països de la Unió Europea han tingut l’oportunitat d’observar y analitzar exhaustivament diferents aspectes organitzatius, metodològics i culturals del sistema educatiu a Finlàndia. El curs consistia en una part teòrica en què es van impartir seminaris sobre el sistema educatiu pel que passa l’individu des que naix fins a la universitat. El primer seminari va tindre lloc en l’Ateneu de la Universitat d’Helsinki i va ser impartit per la doctora polonesa Anna Ikonen, que es va centrar en el funcionament de l’etapa universitària del país, contrastant-ho amb el seu propi. D’altra banda, també va donar la seua visió com a mare de les possibilitats que oferix este país per a educar un xiquet. El segon seminari, impartit per Vesa Ryhänen va facilitar una perspectiva històrica i cultural molt realista del país. Finalment, el representant d’educació de la zona de Valkiakoski va mostrar aspectes positius i altres a millorar en la realitat educativa. Tot açò es va complementar amb les visites culturals des del punt de vista educatiu. La segona part del curs va consistir (a manera de job shadowing) en la visita a diferents centres educatius de les etapes de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, formació d’adults i universitat. Es va poder observar la posada en pràctica dels coneixements teòrics rebuts durant l’estada.

Islandia-2 Islandia-1

Cal destacar el següent: Flexibilitat del currículum a l’hora de triar l’alumne i flexibilitat del centre per a marcar les línies que s’han de seguir, encara que és el director el que tria i organitza el tipus de col·legi que vol. Flexibilitat en la duració de les sessions (que poden ser de 45, 75 o 90 minuts, amb descansos entre elles de 10/15 minuts) el que afavorix un major rendiment. Confiança absoluta cap al professorat, respecte en tota la societat des d’alumnat, famílies i direcció educativa. Les festes més importants del país se celebren entorn de l’educació. En el centre es respira un ambient tranquil i una motivació intrínseca admirable. Les instal·lacions, el mobiliari i els recursos digitals afavorixen una situació propícia per a l’aprenentatge. La comunitat educativa disposa d’espais acollidors en els temps de descans. Tota l’educació és gratuïta, cada xiquet i estudiant té dret a una menjar calent al matí. Es potencia la creativitat de l’individu a través de la música, l’art i el teatre. Hi ha molta flexibilitat a l’hora d’obtindre el títol de batxillerat, entre dos i quatre anys. Hi ha la possibilitat d’assistir a classes de suport o repàs gratuïtes fora de l’horari escolar. Es busca potenciar l’autoestima personal tenint en compte els interessos de tots i cada un dels alumnes, alhora que la seua autonomia. La metodologia utilitzada en els diversos centres i en cada nivell depén de cada professor (tenint una llibertat de càtedra molt major que a Espanya) i no diferix molt de les utilitzades al nostre país. Es va poder constatar que en general la metodologia utilitzada en l’ensenyament de llengües estrangeres continuava sent prou tradicional, en alguns casos. També es va tindre l’oportunitat de visitar Taillin (Estònia) on es va poder descobrir la relació cultural i educativa entre els dos països i la creixent rellevància d’Estònia en tots els nivells.

Com a conclusió, va haver-hi una posada en comú sobre les diferents visions i estratègies de disseminació d’allò que s’ha viscut durant aquests dies. Finlàndia es multiculturalitat, tolerància, respecte, inclusió, col·laboració, llibertat, flexibilitat. Totes i cada una de les veus dels ciutadans que conformen el país són escoltades.

Islandia-3 Islandia-4

Eloisa del Río, Mª José Molina, Judith Navarro, Begoña Rey, Oscar Ruíz, Antonio Ropero i Israel Rodríguez

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí