Joan Antoni Martí, no és fuster, és un artesà de la fusta

0
1814

El mes de gener de 2019, li vaig fer una entrevista i ens va ensenyar tota la seua col·lecció de miniatures fetes amb fusta, doncs bé, si volen veure la seua col·lecció actual, la poden veure demà diumenge, dia 11 de desembre de 2022, al carrer Avelina Taberner de Faura, Casal Faller, de 17 a 20 hores.

Joan Antoni Martí Forner és fill i veí de la població de Quartell. Va ser al col·legi del seu poble i quan eixia d’ell a la vesprada, en vegada d’anar-se a jugar, s’anava a la fusteria d’Enrique Blat Ribelles, fuster de la població de Quart de les Valls, però tenia la fusteria a Quartell.

Tant li agradava la fusteria a Joan que res més acabar el col·legi, als 14 anys, es va posar com a aprenent en la fusteria durant dos anys sense cobrar, en aquella època els aprenents no cobraven.

Quan Joan tenia 18 anys, Enrique Blat va emmalaltir de gravetat i va proposar als pares de Joan que seguiren amb la fusteria per al fill d’aquests. Així va ser, Enrique Blat va morir i Joan va seguir amb la fusteria.

En edat escolar s’acostava a la fusteria i, als 65 anys, va deixar d’anar per a jubilar-se. Només va parar per a fer el servei militar. Tota una vida amb la fusta a les seues mans.

Una vegada jubilat, la seua dona li va regalar dues maquetes de vaixell perquè estiguera entretingut. Posteriorment, la seua veïna Melín Marqués li va ensenyar unes fotos del carro valencià i li va proposar que ho fera. Ací va començar tot. Podeu anar al Molí Nou de Quartell per a veure la seua exposició on es pot gaudir d’una col·lecció espectacular de maquetes de carros, mobles, vaixells i un grandiós campanar.

A continuació poden veure fotos de les seues maquetes i escoltar la seua entrevista.

 

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí