L’AJUNTAMENT DE FAURA POT AUXILIAR A LA PROTECTORA, ES TROBA EN LA UCI

0
1504

La Sociedad de Ahorros y Socorros y de Instrucción y Recreo de la Villa de Faura, actualment denominada “LA PROTECTORA”, es va fundar al novembre de 1915, fins la data d’hui, cent dos anys d’existència. El domicili de la Societat estava situat en el carrer Nou, número cinquanta, hui denominat carrer Major.

La societat es va crear per a realitzar moltes finalitats necessàries per a aquella època, però l’objecte principal va ser la creació d’una Caixa d’Estalvis per a socórrer als seus associats en les seues malalties. Aleshores no existia la seguretat social i, aquest sistema, era habitual en tots els pobles, inclosos els de la Vall de Segó. El metge receptava i el farmacèutic cobrava de la Societat. A continuació poden llegir un dels punts dels drets i obligacions dels socis: “Des del dia en què, per la gravetat que patisca un soci, el Metge i la Junta Directiva ho creen oportú, seran designats dos socis numeraris per torn de sort, perquè totes les nits al toc d’ànimes es personen a casa del malalt i romanguen en ella fins a l’alba, auxiliant i consolant a ell i la seua família i fent els encàrrecs que s’oferisquen dins de la població; però sense obligació de prestar el servei domèstic”. Va ser una Societat molt important per als serveis socials i de salut per als veïns de Faura.

Però, els temps i la societat canvien i La Protectora no estava exempta d’aquests canvis, els quals, van començar a influenciar-li pels anys 80-90. La Protectora no va reaccionar a aquestes noves situacions socials i, el pas del temps, sobretot en aquests últims anys, ha fet que una institució emblemàtica, en el poble de Faura, ha hagut d’ingressar en la UCI, amb el greu risc de desaparèixer.

Hi ha una dita que diu, “entre hi haja vida, hi ha esperança”. El diumenge passat dia 4 de Febrer, una bocanada d’oxigen va aparèixer. La Comissió Gestora que actualment està gestionant la Societat, va convocar a tots els socis a una Junta General Extraordinària per a exposar-los la situació actual de la Societat, així com, de les negociacions que estan portant amb l’Ajuntament de Faura. Davant la presència de Toni Gaspar, alcalde de Faura, present en l’assemblea, la Gestora va explicar els detalls de la negociació, entre els quals, destacar que l’associació “La Protectora” continuaria i que l’edifici seria cedit en propietat a l’Ajuntament de Faura, el qual, ho restauraria, ho mantindria i gestionaria en un futur, sempre, per a l’ús d’activitats lúdiques, culturals i socials del poble.

Es va presentar a votació als socis assistents, uns 50 dels 83 que existeixen actualment, de tot el tractat en l’assemblea. Per unanimitat, tots els socis van aprovar els punts tractats. Ara, l’Ajuntament, ha de donar llum verda a tots els acords presos en la Junta General Extraordinària de la Societat “La Protectora”.

Si al final, tot ix com està previst, l’edifici i l’associació “La Protectora”, deixarà la UCI i passarà a planta i prompte, el poble de Faura, podrà gaudir de l’emblemàtic edifici d’estil modernista.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí