Sandra Badía, Psicòloga «L’estrés experimenta una sobrecàrrega que pot influir en el benestar tant físic com psicològic i personal»

0
617

Què és
Es considera estrés al mecanisme que es posa en marxa quan una persona es veu embolicada per un excés de situacions que superen els seus recursos. Per tant, es veuen superats per a tractar de complir amb les demandes que se li exigeixen per a superar-les. En aquests casos, l’individu experimenta  una sobrecàrrega que pot influir en el benestar tant físic com psicològic i personal.

Les causes que poden ocasionar l’estrés són moltes, però l’estrés no té per què ser dolent, també hi ha estrés positiu. En aquestes circumstàncies l’estrés actua com un procés general d’adaptació dels individus al mitjà. Per exemple, l’estrés pot aparéixer quan algú té fred tibant els músculs per a produir calor quan es produeix un esforç per a fer la digestió o quan algú s’adorm menys per a estudiar.

Entrevista a Sandra Badía

Si necessiten fer-li una consulta personal a Sandra, ho poden fer a través del següent correu: psicologiabadia@gmail.com

Causes
A més, serveix com a estímul enfront de situacions importants per a la persona afectada, com pot ser la pèrdua d’un ser estimat, la fallida econòmica o enfront d’unes noces. També pot servir com a mecanisme de resposta, segons la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Estrés i l’Ansietat (SIGUES), l’estrés es manifesta en una primera fase d’activació o preparació de la persona enfront d’aquest estímul; després hi ha un període de manteniment de l’estat d’alta activitat i, finalment, quan s’ha superat la situació, es passa a una fase d’esgotament en la qual l’alta activitat cau bruscament.

Per a adaptar-se a les exigències o a les necessitats activem el procés de l’estrés que permet adaptar-se i es manifesta amb reaccions com agilitar el pensament, emprar una conducta més enèrgica, augmentar l’eficàcia per a superar determinades situacions amb èxit. Al llarg del dia podem viure estrés sense conseqüències negatives, a més pot afavorir a l’augment de l’autoestima en aconseguir incrementar el rendiment i superar els reptes i metes fixades.

No obstant això, comença a ser perjudicial quan no es recuperen l’energia o els recursos gastats. Si succeeix això es produeix un desgast important de l’organisme. Antonio Cano Vindel, president de SIGUES, posa com a exemple el cas dels estudiants: quan comença la temporada d’exàmens, dormen menys del que el cos necessita, patint canvis, com l’envelliment cel·lular.

Seguir llegint ací

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí