FESTES I TRADICIONS EN BENAVITES – Jesús Peñarrocha

0
1935

Jesús Peñarrocha – Croniste Oficial de Benavites

– 1535 es crea rectoría de moriscs.

– 1574 es crea la parròquia de Benavites, separant-se de la rectoria perpètua de Morvedre.

– 17 de gener, Sant Antonio Abad, patró menor: benedicció d’animals, repartiment del pa de Sant Antoni, garrofes per als cavalls, etc.

– El 25 de gener, Sant Pablo Apòstol, patró de la Vila, el 24 bou, missa, processó, sermó a càrrec d’oradors sagrats, focs, etc.

– Prèvia a la Setmana Santa, la Verge dels Dolors, confraria constituïda actualment el 7 de maig de 2008, festa i processons de Setmana Santa, Viacrucis, trobada, etc. Imatge i capa,…

– El 26 Santa Paula (S’inicia aquesta festa a partir de l’any 1930, sense connotació religiosa alguna: calderes, cordá, etc. Es crea en 1943 els Germans de Santa Paula, prenent molt arrelament; processó del vi, festa dels borratxos,…

– El tercer diumenge de maig, la Verge dels Desemparats, que solien prendre la primera comunió els xiquets/xiquetes.

– La festa del Corpus quan ocórrega: missa cantada, processó general, a càrrec del Jurat Menor de la Fàbrica.

– En el mes de juny el Cor de Jesús: missa, processó, focs, etc.

– En el mes de juliol, festa en honor a Santa María Magdalena, en els anys 1800: amb una setmana de vaquilles, repartiment de pa dels pobres, advocada de les senyores.

– En la primera octava de juliol, festes a Sant Cristóbal, (patró de Benicalaf), en el carrer els Parres, enfront de la capilleta de taulells, ball, torrat, etc. Solien aparellar els joves.

– El 2 d’agost, festa de la patrona Ntra. Sra. Dels Àngels: missa, processó, pa dels pobres, vaquilles, focs d’artifici, pilota, cercaviles, concerts, teatre, etc.

– El diumenge més pròxim al dia 2 agost, l’any 2000, es va establir el ROMIATGE A BENICALAF, recorrent tots els pobles de les Valls; cant de l’Aurora, missa de descoberta, trasllat a Benicalaf, benedicció dels camps i esmorzar popular.

– El dissabte anterior a la patrona, festa de San Isidro, a càrrec dels pagesos, tradició des de 1779, missa, modere germanor.

 Jesús Peñarrocha,  ens explica les Festes i Tradicions en Benavites

calderes-benavites-any-1957
Calderes en Benavites – Plaça Bisbe Vila Martínez – Any 1957

D’esquerra a dreta: Pascual Peñarrocha, amb el plat ple de fum en la mà; Fernando Primo, capellà de Benavites; Julián Llopis, alcalde de Benavites; Edelmiro Bernat, alcalde sortint de Benavites; Joaquin Capella, provant la caldera, segur que bona; Jesús Peñarrocha, no se li veu la cara però aguanta l’aigua de benedicció; Jesús Gil i Ignacio Bernat.

– El primer diumenge d’octubre des de 1930, es realitza la festa de Santa Teresita del Xiquet Jesús, que va promoure don José Vila Martínez, fill de la Vila i Bisbe de Girona (1925-1932); actualment té uns 300 confrares; jocs per a xiquets, ofrena a la santa, berenar, processó, focs, etc.

– A l’octubre se celebrava la festa del Roser, confraria fundada pels frares del convent de Dominicos d’Almenara, el dia 7 de novembre de 1627. L’última festivitat ho va anar en 1968. Missa, sermó, pa dels pobres, etc. Es resava el rosari tots els diumenges de l’any i, a l’octubre, tots els dies per les confrares.

– El 8 de desembre, la Inmaculada, sent festeres les joves del poble. En 1945 van fer la rifa d’una escopeta i li va eixir a un veí de Quart, comprant les camines.

– Cap destacar les calderes que és l’acte de major acceptació del veïnat.

– L’any 1970, prèvia consulta als veïns es van unificar les dues festes patronals, de Gener i Agost, per a adaptar-les als temps de labors en el camp, major esplendor i favorable en l’aspecte econòmic.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí