Les germanes Ros Rodrigo, ens delecten amb el pastís «La Corona de Faura»

0
2179

LA CORONA DE FAURA – OCTUBRE 2017

Abans d’explicar com va sorgir fer el vídeo del meravellós pastís típic de Faura, el qual porta el seu nom “La Corona de Faura”, he de dir, per si algú no em coneix, que sóc molt llaminer. He menjat tota classe de pastissos, sobretot, dels tradicionals de Faura. Segur que la meua mare, gran pastissera, més d’una vegada ho va fer, però no ho recorde, és possible que la memòria dolça se m’estiga consumint. Segur que vosaltres sí que ho recordeu, també provat.

El vídeo va sorgir per una casualitat. Sobre els dos anys fa, em vaig assabentar de l’existència del pastís, però no trobava a ningú que sabera com fer-ho. Quan la meua «quinta» es va reunir per a celebrar el complir els seixanta anys, en el sopar que es va organitzar, vaig traure la corona a relluir per a esbrinar si algú sabia un poc d’ella. Vaig tenir sort, María Amparo Ros Rodrigo, em va dir que la seua àvia paterna la feia i que, ella i les seues germanes, l’havien de fer per a l’estiu. Tots els anys la família Ros es reuneix en una festa, la corona, és per a aquesta festa.

Estava previst fer la corona a Faura però, per raons d’organització, es va suspendre la festa i es va posposar per al mes d’octubre. Em va arribar l’avís que tot estava preparat, només un canvi, però important, la corona de Faura es faria en Benifairó, la polèmica estava servida. La corona no era per a mi, però havia d’acceptar el repte.

Les tres germanes m’estaven esperant, Adelaida, Mª Emparo i Ana. Les tres, elegants, boniques i plenes d’emoció, com per a un programa de televisió de Arguiñano. Pense que, l’elegància i ocasió, estava justificada, la corona de Faura és més important. Més tard va arribar una cosina d’elles, Mª Carmen Marquès Ros, de Benavites. No sabia que hi havia una càmera de vídeo, no va voler aparèixer en l’elaboració, estava guapa tambè.

Les quatre cosines no van arribar a aprendre de la seua àvia com s’havia de fer. Van aprendre preguntant a veïnes, ja ancianes i, sobretot, per la senyora Fina Sanderes, que va aprendre de l’àvia d’elles.

La corona de Faura és molt laboriosa de fer. Les artistes principals van estar magistrals en la seua elaboració. Cada germana tenia ben clar el seu rol de col·laboració. En el vídeo trobareu algun lapsus, només existeix un responsable d’ells, el càmera. Eren moltes coses interessants per a gravar, tres cuineres per a una càmera, mareeeeee!

INGREDIENTES

14 Huevos

¼ De fruta escarchada

1 Kg de azúcar

¼ De almendra molida

1 Bote de cabello de ángel de ½ kg

1 Bolsa de bizcochos

Licor 43

Agua

Limón

CÓMO REALIZAR LA CORONA DE FAURA

1/ Hacer el mazapán: 1 vaso de agua con ½ Kg de azúcar, se pone al fuego y cuando hierva se pone 1/4 Kg de almendra, el cabello de ángel y 2 cortezas de limón. Remover hasta conseguir que sea todo uniforme y espeso.

2/ Hacer merengue para que se peguen los bizcochos: Montar 3 claras de huevo a punto de nieve con 3 cucharadas de azúcar.

3/ Para empapar los bizcochos: En un tazo poner ¼ de agua con cortezas de limón, una taza de café con Licor 43 ó Mistela, y con un pincel o botella de pulverizar, empapar los bizcochos tal como se vayan colocando.

4/ Iniciar el montaje de la corona: En una bandeja hacer una base redonda con bizcochos haciendo un agujero en el centro.

  • Se harán 3 ó 4 capas de bizcochos, a gusto del consumidor.
  • Vamos a iniciar la primera capa. Cada bizcocho, antes de colocarlo, untarlo con el merengue preparado en el punto 2. Esto es para que se peguen entre ellos. Luego se empaparán muy bien los bizcochos con lo preparado en el punto 3.
  • Una vez colocados y bien empapados, cubrir los bizcochos con una capa de mazapán. Para la segunda capa, repetir los mismos pasos que en la primera.
  • Terminada la segunda capa, colocar bizcochos, en horizontal, alrededor de la corona para que no se desmonte. En este paso, los bizcochos, también se tienen que untar con merengue y empapar.
  • Repetir los mismos pasos para la tercera y cuarta capa: bizcochos con merengue + empapar + capa mazapán.

5/ Hacer merengue para cubrir la corona: Montar 8 claras de huevo a punto de nieve con 8 cucharadas de azúcar.

  • Cubrir toda la corona con el merengue.

6/ Horno: Preparar el horno a 200º y colocar la corona para que se gratine sólo por la parte superior. Vigilar hasta que el merengue se haga moreno.

7/ Preparar el Fanguet: 1 vaso de agua y 8 cucharadas de azúcar en un tazo y colocar a fuego lento y remover para reducir.

  • Cuando ya está la reducción, el tazo se sacará del fuego y se le echará, lentamente, las 8 yemas de huevo. Se vuelve a poner al fuego un poco más, removiendo hasta que espese un poco.
  • El Fanguet, se coloca en el agujero central de la corona cuando ya está completamente terminada.

8/ Decorar la corona: Una vez la corona fuera del horno, hay que decorar.

  • Con la fruta escarchada preparar al gusto del consumidor para decorar.

9/ Sacar la corona a la mesa: Una vez la corona en la mesa para consumir, colocar el Fanguet en el agujero central de la corona.

Prepararos la servilleta, el bigote lleno de merengue está, la corona buenísima.

La Corona de Faura ja a punt estava per a celebrar la festa anual de la família ROS. Allí vaig estar per a provar-la. Espectacular, boníssima ella.

Pels moments tan emotius que vaig passar veient als dos germans Ros junts i ballant, Rosa i Vicent, els únics en vida dels 7 que van ser, no em vaig poder resistir fer-los un xicotet àlbum de fotos de la celebració on van gaudir de tots els seus fills, néts i nebots.

Els desitge que, el pròxim any, es torne a fer la Corona de Faura amb tots els membres de la família i, pot ser, algun més que estiga en camí.

ÀLBUM DE FOTOS DE LA FESTA

(Si volen veure les fotos de major grandària, punxar les dues xicotetes fletxes situades en la part baixa, a la dreta)

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí