MARA ARANDA TANCARÀ LA XV EDICIÓ DEL CICLE DE MÚSICA VALENCIANA “VICENT GARCÉS” A FAURA AMB “TROBAIRITZ”

0
442

El concert portarà a la plaça de l’Hostal el pròxim 29 de juliol composicions escrites per cantautores medievals que no han perdut un àpex d’actualitat

La dona tornarà a ser la protagonista indiscutible durant l’últim concert de la XV edició del Cicle de Música Valenciana i de Cambra “Vicent Garcés”, el pròxim 29 de juliol, a partir de les 23 hores. Concretament, les dones instruïdes i cantautores de l’edat mitjana, que eren conegudes com a “trobairitz”. Precisament, sota eixa denominació es presenta el concert que oferirà Mara Aranda a la plaça de l’Hostal. La cantant que és, a més, directora del Centre Internacional de la Música Medieval, celebra 30 anys sobre els escenaris amb un repertori ple de contingut universal.

Amb “Trobairitz” l’espectador gaudirà d’unes composicions que no han perdut un àpex d’actualitat, malgrat que van ser escrites durant els segles XII i XIII. Junt a aquestes, i acompanyada per quatre dones músiques, Mara Aranda presentarà altres textos dels quals no ha transcendit l’autor, però en els quals no es descarta també l’autoria de dones, que van veure en l’anonimat una eixida per a lliurar a la història el fruit dels seus pensaments, sentiments i accions a la societat del futur.

Les veus i els instruments de les dones del segle XXI faran reflexionar sobre el paper de la dona en l’Edat Mitjana, incidint en que el seu rol no consistia únicament a ser objectiu preuat de desig en l’amor cortés. En aquella societat va haver-hi dones instruïdes, com les trobairitz, amb part activa en el tauler de la vida cultural i literària del sud de França, on l’occità era la llengua vehicular de la poesia, i que va arribar pel nord a Itàlia i Alemanya i, pel sud, a Espanya.

El concert, que està patrocinat pel Servei d’Assistència i Recursos Culturals de l’àrea de Cultura de la Diputació de València (SARC), posa de relleu la importància d’aquestes melodies i cants, ja que són el germen de totes les músiques que han vingut després. Són un llegat que ha estat custodiat durant més de deu segles per a poder compartir-les i cantar-les a tots i totes aquelles amants de la història, la cultura i la música en el segle XXI.

MARA ARANDA, LA GRAN REFERÈNCIA VALENCIANA DE LA MÚSICA HISTÓRICA

Durant la seua trajectòria professional, Mara Aranda ha investigat i cantat músiques de composició pròpia i també espanyoles, turques, gregues, bizantines, occitanes i músiques antigues, medievals i sefardites, que han deixat com a resultat quasi una vintena de discos propis mereixedors de premis i reconeixement per part de públic i també de mitjans de premsa especialitzats, tant nacionals com internacionals. És per això, que està considerada la gran referència valenciana en l’àmbit de la música històrica.

Des del 2019, dirigeix el Centre Internacional de la Música Medieval (CIMMedi dedicat a l’estudi, interpretació, construcció d’instruments i divulgació de les músiques medievals a través de cicles de concerts, jornades i congressos, presentació de llibres, festivals, residències artístiques. Es tracta, en definitiva, del primer centre nacional de formació continuada en les músiques de l’edat mitjana, des del segle V al XV.

 

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí