Retorsons, nàusees, febre, vòmits, esgarrifances,… són símptomes de diarrea

0
1043
 En-consulta  imgres

Consells del metge Teo Delafuente – Escoltar Àudio 

Què és

Es denomina diarrea a l’augment en la freqüència de les deposicions (més de tres vegades al dia) acompanyada d’una disminució de la consistència d’aquestes. A voltes la diarrea pot contenir sang, moc, pus i aliments no digerits.

Depenent de la persona, aquesta patologia pot ser lleu i desaparèixer en pocs dies o durar més temps.

En alguns grups de risc, com els xiquets i els bebès convé vigilar al malalt lloc que en ells pot derivar a una malaltia greu.

Causes

Existeixen moltes causes que originen la diarrea. No obstant açò, la més comuna és la gastroenteritis vírica epidémica, molt freqüent en xiquets.

Altres situacions que poden propiciar la malaltia són la ingesta de determinats aliments o aigua que contenen determinats tipus de bacteris que provoquen la diarrea i així com intoxicacions alimentàries.

A més, alguns medicaments, com a antibiòtics, fàrmacs quimioterápics o laxants amb magnesi poden causar diarrea com a efecte secundari.

Finalment, està vinculada a una sèrie de patologies com les malalties inflamatorias de l’intestí, principalment com són la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn; la insuficiència del pàncrees o el síndrome de l’intestí irritable o l’ansietat i situacions estresants, entre unes altres.

Símptomes  –  Avalua els teus sintomes

Encara que el fet fonamental és l’augment en el nombre de deposicions i la disminució de la consistència, no és infreqüent que s’associen altres símptomes com la presència de febre, intolerància al menjar acompanyat de nàusees i vòmits i dolor abdominal. Si la diarrea és molt quantiosa pot aparèixer deshidratació per pèrdua excessiva de líquids.

Prevenció

Hi ha dos tipus de diarrea que es poden prevenir:

Diarrea per rotavirus

Aquest virus comú provoca diarrea en xiquets i adults i es pot prevenir mitjançant l’administració de dos recents bovines: RotaTeq i Rotarix. Aquestes vacunes només protegeixen al xiquet del rotavirus i no de la diarrea que apareix per altres causes.

Diarrea del viatger

Les persones que viatgen a països en vies de desenvolupament com Àfrica, Llatinoamèrica o Àsia poden tenir diarrea del viatger a causa del consum d’aigua o aliments que contenen virus, paràsits o bacteris nocius. En aquest cas es poden prendre una sèrie de precaucions:

·No consumir aigua de l’aixeta ni gel fet amb aigua de l’aixeta.

·Evitar raspallar-se les dents amb aigua no embotellada.

·No beure llet ni prendre làctics sense pasteuritzar.

·Menjar verdures i fruites que es puguen pelar. A més, convé que aqueixos productes els pele vostè mateix.

·Evitar el consum de peix i carn crus.

·Beure aigua embotellada.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí