UN DOCUMENTAL TRANSMÈDIA RESCATA LES HISTÒRIES I RECORDS VINCULATS ALS REFUGIS ANTIAERIS DE QUART DE LES VALLS

0
651

L’obra, creada per una veïna i periodista de Faura com a Treball Final dins del Màster Noves Tendències i Processos d’Innovació en Comunicació es difondrà a través d’una web

A finals de la Guerra Civil, l’any 1939, existien a Quart de Les Valls un total de 32 refugis antiaeris que servien a la població per a protegir-se davant els possibles atacs de l’aviació militar. Aquestes construccions, que marcaren la fisonomia del poble, donat que les boques d’entrada i eixida es trobaven obertes en els propis carrers i places, romanen amagades davall terra. Tanmateix, un d’aquestos refugis ha estat adequat per l’Associació de Memòria Històrica de Quart de Les Valls “El Molí” i eixe va ser el punt de partida de “Quart de Les Valls. La memoria soterrada”, un projecte transmèdia que ha creat i desenvolupat una veïna i periodista de Faura, Valentina Verdugo Perona, com a Treball Final del Màster Noves Tendències i Processos d’Innovació en Comunicació, en l’itinerari Creació i Producció Transmèdia, que está estudiant en la Universitat Jaume I, de Castelló.

La lectura d’un article en la premsa local sobre eixa recuperació del refugi va ser determinant per a l’origen d’aquest treball que estarà format, de moment, per dos documentals, un fotollibre i un videojoc. Tal com explica l’autora, les narracions transmèdia són aquelles que s’expandixen per diverses plataformes i en diversos formats. En aquest cas, tots els productes creats estaran accessibles des d’una pàgina web i es podran conéixer novetats sobre el projecte a través de les xarxes socials Facebook i Instagram, on es pot trobar el projecte amb el nom “La memoria soterrada”. També a Twitter s’ha creat un compte amb el nom @LSoterrada. En aquest últim, a més de difondre el treball transmèdia també s’informa d’altres iniciatives relacionades amb la memòria històrica.

Pel que fa als documentals, el primer d’ells es va publicar ahir divendres, a les 21:45 hores al canal de Youtube “La memoria soterrada”. Es tracta d’un audiovisual de 21 minuts de duración, on a través de les explicacions de diversos membres de l’Associació de Memòria Històrica “El Molí”, de dos supervivents de la Guerra Civil del poble i dels testimonis recopilats per l’agrupació memorialista es farà un recorregut per la seua història, donant especial importància al treball d’adequació del refugi. Un espai privat, construït en l’interior d’una vivienda particular, però que connectava amb una xarxa de refugis públics.

El segon dels documentals, de 8 minuts de duració, es publicarà pròximament. Aquest, sota el nom “Quart de Les Valls. La memoria rescatada”, està protagonitzat exclusivamente pels dos supervivents de la Guerra Civil més longeus del municipi, Amparo Doménech Navarro i Vicent Marqués Llueca. Els dos audiovisuals estan dedicats a la memoria d’Amparo, qui va faltar fa pocs dies.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí