LA TARONJA SERÀ LA PROTAGONISTA INDISCUTIBLE D’UNA FIRA QUE CONVIDA A GAUDIR “AL VOLTANT D’UNA TAULA”

0
562

L’Ajuntament posarà en valor els productes locals amb la marca l’Exquisit Mediterrani durant el primer cap de setmana de desembre

La tradicional Fira de Faura, que ompli els carrers del poble cada primer diumenge de desembre, continua creixent i diversificant la seua programació. La celebració, que ja s’haconvertit en molt més que un gran mercat, s’amplia enguany amb una completa proposta que, sota el nom “Al voltant d’una taula”, estarà centrada en la taronja com a tradició i producte indiscutible de la comarca d’El Camp de Morvedre.

El projecte que es durà a terme sota la marca l’Exquisit Mediterrani, de Turisme Comunitat Valenciana, incorporarà una programació cultural i festiva que omplirà el primer cap de setmana de desembre de propostes variades per a tots els públics, des de calderes i tallers fins a actuacions musicals.

Així, la taronja, economia principal d’un gran sector de la població, serà la protagonista d’aquesta edició, des del cartell anunciador fins la decoració d’un dels espais on es desenvolupa la Fira, com és la plaça on es troba l’ajuntament.

La programació començarà divendres, 1 de desembre, quan, al saló de Plens de l’Ajuntament, s’inaugure a les 18:30 hores l’exposició “València, Porta del Disseny – Exportació dels nostres productes als segles XIX I XX”, de l’Autoritat Portuària de València.

A les 10 del matí del dissabte, començarà una exhibició de pilota valenciana, al carrer Joan Garcés, a càrrec del Club de Pilota Faura, que finalitzarà a les 12:30 hores. Aproximadament a eixa hora, començaran les activitats per als i les xiquetes a l’exterior del pavelló multiusos a càrrec de la Comissió de Festes de 2024. La programació continuarà a partir de les 14 hores, amb la degustació de les tradicionals calderes. Un plat arrelat i antic que s’ha convertit en tot un símbol de les festes i els dies més assenyalats del calendari. La jornada finalitzarà amb el Ball de la Caldera l’Exquisit Mediterrani, amb l’orquestra La Óxido, al pavelló multiusos.

Diumenge, dia de la Fira, tindrà lloc, a partir de les 11 hores i pels carrers Major i Santa Bàrbara el tradicional mercat, símbol de l’avantsala del Nadal per a tota la comarca d’El Camp de Morvedre. Per la seua banda, a la plaça Mestre Enric Garcés estarà ubicada la Fira de la Taronja, on es podrà degustar suc de taronja, conèixer el Tarongino, el vi de taronja valencià, o fer-se fotos al photocall de la Fira 2023.

A més, des de les 11 hores i fins a les 13 hores, s’oferirà un showcooking, a càrrec de Valencia Club de Cocina Sana. Una mostra de cuina en directe de dues receptes on el producte estrela serà la taronja.

A partir de les 13:00, la música dels Ramonets posarà a ballar a grans i menuts, també a la plaça del Mestre Enric Garcés. I ja de vesprada, a les 18 hores, un altre grup, en aquest cas, Jazzmatiks, oferirà al mateix lloc un altre concert.

El dia acabarà amb un castell de focs d’artifici La Taronja de L’Exquisit Mediterrani, a càrrec de la Pirotècnia Lluch, a l’ajuntament.

LA TARONJA, MOTIU DE LES DUES FESTES PATRONALS A FAURA

Des dels primers anys del segle XX la taronja és un element constant tant als nostres paisatges com a les nostres taules, i gràcies a ella també Faura venera dues vegades a la seua patrona.

La coincidència d’aquesta festivitat amb la campanya tarongera va motivar que es traslladara la festa al diumenge posterior a la Mare de Déu d’Agost, mentre que la Fira es manté el primer diumenge de desembre, el  més proper a la seua festivitat (el 4 de desembre).

És per eixe motiu que la taronja té un simbolisme especial a Faura. És una icona de la gastronomia i economia local, però també de les seues celebracions i dels dies més assenyalats en el seu calendari festiu.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí