Patrick Salvador, clavari de la Setmana Santa de Sagunt 2023

0
943

Entrevista realitzada a Patrick Salvador Peris, clavari de la Majoralía 2023 de la Setmana Santa de Sagunt. També podem veure entrevista a dos membres de la majoralía, així com imatges d’alguns actes.

Des de finals del segle XV fins als nostres dies, la Confraria de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist, commemora la passió i mort de Jesucrist, sent una de les més antigues de la Comunitat Valenciana i de la resta d’Espanya. Fernando el Catòlic durant el seu regnat, i concretament en 1492 va concedir franquícies perquè repoblaren la Jueria de Morvedre, en haver sigut abandonada pels hebreus.

El gremi de teixidors de lli, fabricadors de draps i teles, procedents de València, van ocupar en part la Jueria Saguntina, i es creu que van poder ser els fundadors de la Confraria.

La Sinagoga jueva situada al carrer Sang Vella, va anar en els seus primers moments la seu de la Confraria, si bé, a causa del mal estat de conservació i conseqüent amenaça de ruïna, en 1601 es va començar a construir l’actual Ermita de la Sang, a uns cent metres de l’antiga ermita. La construcció de tipus barroc valencià, amb planta de Cruz llatina, les seues quatre petxines i medallons pintades al fresc, són atribuïdes al pintor José Vergara pertanyent a l’escola valenciana del segle XVIII. L’ermita no es consagra inexplicablement fins a 1753.

En 1992 es va celebrar el V centenari de la Confraria i va ser nomenat president d’honor dels actes commemoratius la seua Majestat Joan Carles I, Rei d’Espanya.

Per a tal efemèride es va encunyar una medalla commemorativa de plata de llei fosa artesanalment, així com l’edició d’un llibre i d’un matasegrells de correus; durant aquest any es van celebrar concerts, xarrades col·loqui i diferents actes.

A l’interior de l’ermita es troba el Museu, que alberga el patrimoni de la confraria, sorgit fonamentalment de les donacions particulars: manuscrits, quadres, litografies, llibres, encunys etc, així com estris que formen part de la nostra Setmana Santa.

La Confraria, en els nostres dies, està formada per uns 1.700 confrares, i dins del seu organigrama, està composta per confrares, majorals i clavaris. Regeix el seu destí, a part de la Junta General, la Junta Directiva composta per: President, Vicepresident, Depositari, Secretari, Vice-Secretari i cinc vocals.

Deixar una resposta:

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí